Μέση Ανατολή: Τι κρύβεται πίσω από την επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ – Τα ψέματα αλά Λίντον Τζόνσον

Μέση Ανατολή: Τι κρύβεται πίσω από την επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ – Τα ψέματα αλά Λίντον Τζόνσον

Το παρασκήνιο πίσω από την έκτακτη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ μετά το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας επιχείρησε να σκιαγραφήσει ο Νόρμαν Φίνκελσταϊν.

Ο 69χρονος Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και ακτιβιστής, γιος διασωθέντων από στρατόπεδα συγκέντρωση της Πολωνίας, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με την ανάλυση της πολιτικής του ισραηλινού κράτους, αλλά και το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρεται στις πιέσεις της Χεζμπολάχ, τον πανικό του Νετανιάχου αλλά και την προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν να μιμηθεί τον Λίντον Τζόνσον.

Η ανάλυση του Νόρμαν Φίνκελσταϊν:

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν κατέστησαν σαφές ότι θα επέμβουν, εκτός εάν το Ισραήλ σταματήσει τις επιχειρήσεις εναντίον αμάχων. Το Ισραήλ πανικοβλήθηκε, καθώς μπορεί να συνεχίσει τη σφαγή αμάχων, αλλά δεν μπορεί να διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις με τακτικό στρατό. Είναι εμφανής ο δισταγμός για μία τέτοια επιχείρηση.

Το Ισραήλ παρακάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί το Τελ Αβίβ ως μέτρο προστασίας εναντίον του ανοίγματος δεύτερου μετώπου. Όταν το Ισραήλ “αποκήρυξε” το αιματοκύλισμα στο νοσοκομείο, ο Μπάιντεν συμφώνησε να πει ψέματα σχετικά με την επίθεση, υπό τον όρο ότι το ΤΕΛ Αβίβ θα έβαζε φρένο στο σχέδιο για επιχείρηση γενοκτονίας που είχε καταστρώσει για τη Γάζα, επιτρέποντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Μπάιντεν είπε ψέματα όπως ο Λίντον Τζόνσον το 1967, όταν το Ισραήλ επιτέθηκε στο ερευνητικό πλοίο «U.S.S Liberty», σκοτώνοντας 34 Αμερικανούς. Τόσο ο Λίντον Τζόνσον, όσο και ο Μπάιντεν είπαν ψέματα για να προστατεύσουν έναν σύμμαχο-κλειδί.

Έτσι, ο Μπάιντεν θα λάβει επευφημίες για την “πολιτική δεινότητα” που επέδειξε, δηλώνοντας ευθέως τη στήριξή του στο Ισραήλ και επιτρέποντας παράλληλα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter