Μέση Ανατολή: Χωρίς τις ΗΠΑ η περιφερειακή σύνοδος κορυφής για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Μέση Ανατολή: Χωρίς τις ΗΠΑ η περιφερειακή σύνοδος κορυφής για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Περιφερειακή σύνοδος κορυφής για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κάιρο, με τη συμμετοχή του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ηγετών και εκπροσώπων από όλο τον κόσμο και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ηγέτες που αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο είναι η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ισά αλ Χαλίφα, ο διάδοχος του Κουβέιτ, ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σύριλ Ραμαφόσα, υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, καθώς και εκπρόσωποι από την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιπλέον, στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με το Reuters, στη σύνοδο θα συμμετάσχει και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την Πέμπτη, έφτασε σήμερα στο Κάιρο και σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του, συνομιλεί εκεί «με συνεργάτες από την περιοχή για να συζητήσουν την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα». Στις συνομιλίες, ο Σούνακ θα τονίσει «την επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να αποτραπεί η περαιτέρω άσκοπη απώλεια αμάχων», ανέφερε το γραφείο του.

Οι ΗΠΑ θα κάνουν ξεχωριστή σύνοδο με την ΕΕ, για τα θέματα που έχουν προκύψει από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter