Μετά και την αναφορά του Documento: Συστάσεις ΕΣΗΕΑ σε ΑΠΕ πριν τη συνάντηση με Περδικάρη

Μετά και την αναφορά του Documento: Συστάσεις ΕΣΗΕΑ σε ΑΠΕ πριν τη συνάντηση με Περδικάρη

Εξηγήσεις ζήτησε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ από δύο στελέχη του ΑΠΕ – ΜΠΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με αφορμή καταγγελία που απασχολεί σοβαρά την Ένωση. Λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος και διευθυντής του πρακτορείου περάσει το κατώφλι της Ένωσης, τα μέλη του Δ.Σ. προχώρησαν σε συστάσεις για την τήρηση της δεοντολογίας, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- την αναφορά του δημοσιογράφου του Documento, Άγγελου Προβολισιάνου, εξαιτίας της αποσιώπησης του ρεπορτάζ της εφημερίδας από το τηλεγράφημα του πρακτορείου για τη «διάψευση» του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Διαβάστε σχετικά: Αναφορά στην ΕΣΗΕΑ κατά της «νέας δεοντολογίας» του διευθυντή του ΑΠΕ

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες και οι αναφορές που έχουν φτάσει στην ΕΣΗΕΑ κατά του τρόπου λειτουργίας του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το οποίο υπάγεται -από κοινού με την ΕΥΠ- στον πρωθυπουργό. Την Τετάρτη, μία διευθύντρια σύνταξης και ένας αρχισυντάκτης κλήθηκαν από το ΔΣ της Ένωσης για να παράσχουν εξηγήσεις αναφορικά με μία σημαντική καταγγελία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η συζήτηση διευρύνθηκε σε φαινόμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη δημοσιογραφική αξιολόγηση και τη (μη) τήρηση της δεοντολογίας από την πλευρά του πρακτορείου.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η καταγγελία του δημοσιογράφου του Documento, η οποία -κατά τις πληροφορίες- θεωρείται ταυτόσημη με τον τρόπο που το ΑΠΕ διαχειρίστηκε την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου. Συγκεκριμένα, καταλογίζεται στο πρακτορείο ότι έχει αποκτήσει την έξη να δημοσιεύει αντιδράσεις κυβερνητικών ή εν γένει πολιτικών στελεχών χωρίς να ενημερώνει -ως οφείλει- το αναγνωστικό κοινό για το θέμα που προκάλεσε την αντίδραση αυτή.

Διαβάστε επίσης: Ο διευθυντής του ΑΠΕ κατασκεύασε νέα δημοσιογραφική δεοντολογία – Διαβάστε τι απάντησε στο Documento

Κατά τις πληροφορίες, τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ παρουσιάστηκαν σε κοινή «γραμμή», καθιστώντας σαφές πως η τήρηση της δεοντολογίας από το ΑΠΕ θεωρείται ζήτημα εξαιρετικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος του πρακτορείου, αλλά και η ανάγκη να ανταποκριθεί στην αποστολή του, η οποία δεν είναι άλλη από την πλουραλιστική και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών.

Συνάντηση και με Περδικάρη

Η συνάντηση της Τετάρτης δεν ήταν η τελευταία κουβέντα της ΕΣΗΕΑ. Το ΔΣ της Ένωσης αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο και διευθυντή του ΑΠΕ, Αιμίλιο Περδικάρη, θέτοντας επί τάπητος τόσο εργασιακά ζητήματα όσο και τα κρούσματα μη τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Περδικάρης δήλωσε επίσημα στο Documento πως «συμβαδίζει απόλυτα με τη δεοντολογία» το γεγονός ότι στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου δεν συμπεριλήφθηκε ούτε αράδα από το ρεπορτάζ που «διέψευσε» ο αν. υπουργός Εξωτερικών. Άραγε, θα επαναλάβει αυτόν τον ισχυρισμό ενώπιον του ΔΣ της Ένωσης;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter