Μετά τα αεροδρόμια της Fraport ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το project της Volkswagen στην Αστυπάλαια

Μετά τα αεροδρόμια της Fraport ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το project της Volkswagen στην Αστυπάλαια

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε λαμπρή φιέστα εγκαινίασε την επένδυση της γερμανικής Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, αυτή την εβδομάδα βρέθηκε στην Αστυπάλαια για να προβάλλει το «project της Volkswagen που θα μετατρέψει το νησί σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας».

Κατά την υποδοχή του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Herbert Diess ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που βρίσκεστε εδώ». Εξέφρασε την ικανοποίησή του «που αυτό που ξεκίνησε ως ιδέα γίνεται πραγματικότητα» καθώς όπως εξήγησε «Εργαζόμαστε από κοινού το κράτος, ο Δήμος, με πρωτοπόρες στον τομέα τους δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα…

Tώρα βλέπουμε τις ΑΠΕ του μέλλοντος: νέες μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας που ηλεκτροδοτούν ηλεκτρικά οχήματα. Είναι συναρπαστικό”. Κλείνοντας την σύντομη στιχομυθία, για να μην μείνει αμφιβολία επανέλαβε: “Και είμαι πολύ χαρούμενος που είστε εδώ”.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action» ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Αυτό που κάνουμε εδώ αποτελεί ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό γρανάζι στη συλλογική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επισπεύδουμε την πλήρη απολιγνιτοποίηση και μέχρι το 2030, δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα θα προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας…

Η Αστυπάλαια θα είναι το μέρος όπου θα γίνει η δοκιμή για την ενεργειακή μετάβαση. Ενέργεια που θα παράγεται εξ ολοκλήρου από τη φύση και η οποία θα τροφοδοτεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα μεταφορών». Περιέγραψε δε και την εξέλιξη του πρότζεκτ: «…Όταν αρχίσαμε να μιλάμε για αυτό το πρότζεκτ, γνωρίζω πως ο Dr. Diess ήταν σκεπτικός, αλλά νιώθω τον ενθουσιασμό της ομάδας της VW τώρα που το έργο υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς. Αυτή είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για την Ελλάδα, την Αστυπάλαια, τη χώρα. Θα παρακολουθούμε την πρόοδο του έργου με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα είμαστε δίπλα στο νησί, την τοπική κοινωνία, θα βοηθήσουμε τη Volkswagen να βεβαιωθεί πως το πρότζεκτ αυτό θα έχει επιτυχία. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Εύχομαι καλή τύχη με το πρότζεκτ».

Ο κ. Diess από την πλευρά του ανέφερε πως «τα διδάγματα που θα αντλήσουμε θα βοηθήσουν στο να επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα…Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει υπόδειγμα σε ό,τι αφορά τον γρήγορο μετασχηματισμό, ο οποίος υποστηρίζεται από τη στενή συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρήσεων».

Η ταυτότητα του έργου

Σύμφωνα με το ενημερωτικό του γραφείου Τύπου «Το πρότζεκτ πενταετούς διάρκειας «Astypalea: Smart, sustainable island» αποβλέπει στη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο ενεργειακά «πράσινο» και λειτουργικά «έξυπνο» νησί στη Μεσόγειο, το οποίο θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την πράσινη μετάβαση και άλλων νησιών, ειδικά εάν πρόκειται για νησιά που είναι μικρά ή απομακρυσμένα από την ηπειρωτική χώρα.

Το πρότζεκτ εδράζεται στην αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου οχημάτων από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τη συγκρότηση ενός νέου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών και μεταφορών που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νησιού και την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να περιοριστεί δραστικά το ενεργειακό αποτύπωμα.

Η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης έχει ως αιχμή το πρόγραμμα e-astypalaia, το οποίο προβλέπει γενναίες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους κατοίκους, ενώ ήδη τα πρώτα υπηρεσιακά οχήματα που θα εξυπηρετούν ανάγκες σωμάτων ασφαλείας, όπως η Αστυνομία και το Λιμενικό, δωρήθηκαν στις αρμόδιες αρχές από την Volkswagen. Το πρόγραμμα καλύπτει επίσης την εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις, Οι πρώτοι 12 φορτιστές, δωρεά της VW, έχουν ήδη παραδοθεί.

Παράλληλα, στόχος είναι η ουσιαστική αναδιάρθρωση των δημόσιων συγκοινωνιών και των μετακινήσεων στο νησί, το οποίο σήμερα δεν εξυπηρετείται από λεωφορεία κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου διότι τα γραφεία ενοικιάσεων λειτουργούν κατά κύριο λόγο τον χειμώνα. Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο προβλέπει ένα καινοτόμο σύστημα παραγγελίας και μοιράσματος ηλεκτροκίνητων μεταφορικών μέσων (on-demand και ride-sharing), μέσω ψηφιακής εφαρμογής και με πλήρη ευελιξία. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες ανάλογα με τις ανάγκες τους, για κάθε προορισμό στο νησί και καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως θεμέλιο την εγκατάσταση ενός υβριδικού συμπλέγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο θα πάρει τη θέση των μονάδων ντίζελ που λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες που θα τοποθετηθούν, σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, θα ηλεκτροδοτούν τόσο σπίτια και επιχειρήσεις όσο και τα σημεία φόρτισης αυτοκινήτων, διασφαλίζοντας πως το νησί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2026.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter