Μάννα εξ ουρανού φαίνεται πως ήταν για την κυβέρνηση η επίθεση που σημειώθηκε στη Νομική την περασμένη Τετάρτη από κουκουλοφόρους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός μεταπτυχιακού φοιτητή, καθώς σπεύδει ταχέως να επιλύσει το πρόβλημα της… ασφάλειας στα δημόσια πανεπιστήμια για άλλη μια φορά εντείνοντας την καταστολή και την πειθάρχηση μέσα στα ΑΕΙ.
Μπορεί να έχει καταργήσει το άσυλο, μπορεί τα ΜΑΤ να μπαινοβγαίνουν στα campus των πανεπιστημίων και να πετούν χημικά ή να ξυλοκοπούν φοιτητές και ερευνητές, αλλά πάντα το “φλέγον” θέμα της κυβέρνησης, του υπουργείου ΠΡΟΠΟ και του υπουργείου Παιδείας είναι το πώς θα ελέγξει με κάθε τρόπο ό,τι γίνεται μέσα στα ιδρύματα, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συλλογικής διαδικασίες στα τμήματα και τις σχολές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, λοιπόν, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ έχει ήδη διαμηνυθεί ότι «απόλυτη προτεραιότητα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα η διαμόρφωση πρωτοκόλλων ασφαλείας, τα οποία είναι ανάγκη να αποκτήσουν τα πανεπιστήμια με ευθύνη και των πρυτανικών αρχών».
Η κυβερνητική ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα το συγκεκριμένο θέμα με φαστ τρακ διαδικασίες και χωρίς «παρατεταμένες διαβουλεύσεις», που δήθεν αξιοποιούνται ως «παρελκυστική τακτική για να μη γίνει στο τέλος τίποτα. «Θα περιμένουμε προτάσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Χωρίς καθυστέρηση, χωρίς φόβο και χωρίς εκπτώσεις», αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Πρωτόκολλα ασφαλείας, σεκιούριτι και κάμερες παντού
Η εφαρμογή πρωτοκόλλων ασφαλείας για τα πανεπιστήμια αφορά ουσιαστικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός σχεδιασμού προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος, με στόχο την αντιμετώπιση βίαιων και παραβατικών συμπεριφορών, βανδαλισμών, κατάληψη χώρων, επιθέσεων, κ.λπ. Μέτρα όπως η φύλαξη των χώρων από σεκιούριτι, ο έλεγχος εισόδου και η περιφρούρηση του ελέγχου εισόδου, τοποθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης όπως κάμερες, συναγερμοί, κ.λπ.
Όλα αυτά θα πέσουν στο τραπέζι το προσεχές διάστημα, προκειμένου να προχωρήσουν συγκεκριμένα σχέδια για τα πανεπιστήμια. Δεν είναι τυχαία η αναφορά που γίνεται από την κυβέρνηση στην ευθύνη και των πρυτανικών αρχών, καθώς κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις απροθυμίας από πλευράς ορισμένων πρυτάνεων να προχωρήσουν τέτοιες διαδικασίες.
Απέτυχε η πανεπιστημιακή αστυνομία
Για την κυβέρνηση το ζήτημα της “ασφάλειας στα πανεπιστήμια” είχε αποτελέσει μία από τις κεντρικές σημαίες της πριν από τις εκλογές του 2019. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παραδέχτηκε πάντως χθες το στραπάτσο του κυβερνητικού σχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος λέγοντας ότι «δεν πέτυχε το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας», το οποίο είχε προβληθεί ως η αιχμή της προσπάθειας για την αποκατάσταση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια.
Από την άλλη παρέθεσε όλα τα κυβερνητικά “ανδραγαθήματα” στον τομέα της καταστολής στα ΑΕΙ, θυμίζοντας την κατάργηση του ασύλου, που έδωσε τη δυνατότητα στην αστυνομία να επιχειρεί και να… ξεπαστρεύει καταλήψεις στο εσωτερικό πανεπιστημίων, συλλογικά κυλικεία και στέκια για να κάνει δήθεν… βιβλιοθήκες που ποτέ δεν έγιναν, όπως στο ΑΠΘ!