Μετάλλαξη Όμικρον: Έρευνα από το Χονγκ Κονγκ δείχνει πως είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα

Μετάλλαξη Όμικρον: Έρευνα από το Χονγκ Κονγκ δείχνει πως είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα

Έως και 70 φορές γρηγορότερα από τη μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον αλλά χωρίς να προκαλεί τόσο μεγάλο πρόβλημα στους πνευμονικούς ιστούς, όπως αποτυπώνεται σε μελέτη που δημοσιεύει ο Guardian και προκύπτει από συμπέρασμα ερευνητών του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως μπορεί ότι η λοίμωξη από την Όμικρον παραλλαγή αναπαράγεται σε πολύ χαμηλότερο βαθμό στον πνευμονικό ιστό, πάνω από 10 φορές λιγότερο από το αρχικό στέλεχος, γεγονός που μπορεί να εξηγεί την «χαμηλότερη σοβαρότητα της νόσου».

Όμως, ο Michael Chan Chi-wai, επικεφαλής της μελέτης είπε πως πρέπει να δοθεί προσοχή  με δεδομένο πως ότι η σοβαρότητα της νόσου δεν καθορίζεται μόνο από την ταχύτητα του πολλαπλασιασμού του ιού, αλλά και από την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου και, ειδικότερα, αν το ανοσοποιητικό σύστημα υποχωρεί.

Όπως εξήγησε, μάλιστα: «Μολύνοντας πολύ περισσότερους ανθρώπους, ένας πολύ μολυσματικός ιός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που ο ίδιος ο ιός μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνος», σύμφωνα πάντα με τον Guardian.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο State University Health Shreveport της Λουιζιάνα, Jeremy Kamil, υποστήριξε πως ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» που αποδείχθηκε πιο παθογόνα, έδειξε ένα παρόμοιο μοτίβο αναδιπλασιασμού πιο αργά στους πνεύμονες.

«Καμπανάκι» για την τρίτη δόση

Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ κάλεσαν τους πολίτες να λάβουν μια τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 το συντομότερο δυνατό, αφού μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων της Sinovac και της BioNTech δεν δημιουργούν αρκετά αντισώματα ώστε να προστατεύουν από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν επιστήμονες του τμήματος μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες, Τρίτη, είναι τα πρώτα δημοσιευμένα, προκαταρκτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου της Sinovac έναντι του στελέχους Όμικρον.

Κανένας από τους 25 συμμετέχοντες στην έρευνα, που είχαν ανοσοποιηθεί με το Sinovac, δεν είχε αρκετά αντισώματα για να εξουδετερώσει το νέο στέλεχος, σύμφωνα με την έρευνα, την οποία έχει δεχθεί να δημοσιεύσει η επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

Μόλις 5 από τους 25 συμμετέχοντες, που είχαν λάβει το εμβόλιο της BioNTech, είχαν αρκετά αντισώματα για να αντιμετωπίσουν το Όμικρον, ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειωνόταν σημαντικά, στο 20% με 24%, σύμφωνα με την έρευνα.

«Συνιστούμε στο κοινό να λάβει μια τρίτη δόση εμβολίου το συντομότερο δυνατό, ενώ περιμένουμε τη νέα γενιά ενός πιο ταιριαστού εμβολίου» για το στέλεχος Όμικρον, τόνισαν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, πραγματοποιήθηκε από τους μικροβιολόγους Γιουέν Κουοκ- γουνγκ, Κέλβιν Το και Τσεν Χονγκλίν.

Το στέλεχος Δέλτα, που εξαπλώνεται γοργά, παραμένει το κυρίαρχο σε όλο τον κόσμο και δεν είναι ξεκάθαρο αν το Όμικρον είναι ακόμη πιο μεταδοτικό, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Κυριακή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν αν το Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ή σοβαρότερη νόσηση σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Sinovac και η BioNTech είχαν ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις φάνηκε να εξουδετερώνει το Όμικρον στα εργαστηριακά τεστ, μια αρχική ένδειξη ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ίσως είναι κλειδί για την προστασία από το νέο στέλεχος.

Πηγές: Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter