Μετάλλαξη Όμικρον: Προ των πυλών νέα μέτρα – Στις 17:30 οι ανακοινώσεις από Πλεύρη

Μετάλλαξη Όμικρον: Προ των πυλών νέα μέτρα – Στις 17:30 οι ανακοινώσεις από Πλεύρη

Η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει στην Ελλάδα  και η κυβέρνηση βρίσκεται προ των πυλών για την ανακοίνωση νέων καθυστερημένων μέτρων καθώς η κατάσταση τείνει να ξεφύγει ήδη με τα κρούσματα να ανεβαίνουν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, Δευτέρα, στις 17:30 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, από τις 12 συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου η οποία και θα προτείνει νέα μέτρα υπό τη σκιά της Όμικρον. Η επιτροπή θα εξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση και θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις.

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από μέτρα με το πρώτο σενάριο να θέλει την εφαρμογή τους άμεσα ακόμα και μέσα στις γιορτές και το δεύτερο σενάριο να τεθούν σε ισχύ από τις  3 Ιανουαρίου.

– Σε ότι αφορά στη διασκέδαση τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα, μόνο με εμβολιασμένους, όπως ισχύει έτσι και αλλιώς και χωρίς να υπάρχουν όρθιοι. Εξετάζεται τα τραπέζια να είναι των έξι ατόμων.
– Για τη μουσική σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.
– Στα γήπεδα, στις κερκίδες θα υπάρχει 10% πληρότητα (μόνο εμβολιασμένοι όπως ισχύει και τώρα), με πλαφόν θεατών τα 1.000 ή τα 2.000 άτομα.
– Μάσκες διπλές ή υψηλής προστασίας στους εργαζομένους της εστίασης και των νοσοκομείων.
– Τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία θα περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό.
– Τηλεργασία στο μάξιμουμ.
– Τέλος οι σχολικές εκδρομές. Περαιτέρω συζήτηση για τα σχολεία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων από τους επιστήμονες

Οι προβλέψεις των επιστημόνων προκαλούν αυξημένη ανησυχία, καθώς εκτιμούν ότι στα μέσα του επόμενου μήνα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 20.000.

«Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ» τόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το «καμπανάκι» κρούει πολύ καιρό τώρα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας πως «πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων με κυριαρχούσα την «Όμικρον».

«Επίκειται έκρηξη των κρουσμάτων με διπλασιασμό σχεδόν κάθε 10ήμερο. Υπολογίζουμε ότι την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ενδεχομένως να δούμε νούμερα πάνω από 9.000 και ίσως προς τις 15-20 Ιανουαρίου να δούμε πολύ παραπάνω, 15.000-20.000, εάν ακολουθήσουμε το μοτίβο άλλων ξένων χωρών» εκτιμά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter