Μετάλλαξη Όμικρον: Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα σε αλλοδαπούς για να προλάβει την εξάπλωση – Παγκόσμια ανησυχία

Μετάλλαξη Όμικρον: Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα σε αλλοδαπούς για να προλάβει την εξάπλωση – Παγκόσμια ανησυχία

Μνήμες από το 2020 όταν πρωτοεμφανίστηκε η πανδημίας της Covid – 19 θυμίζει η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της νέας μετάλλαξης Όμικρον, από την Αφρική.

Μία μία οι χώρες «οχυρώνονται» απέναντι στην νέα μετάλλαξη που παραμένει άγνωστο αν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν ανοσία. Το Ισραήλ είναι  η πρώτη χώρα που κλείνει τα σύνορα σε αλλοδαπούς με τον πρωθυπουργό της Ναφτάλι Μπένετ να ανακοινώνει ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα της νέας παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2.

Επιπλέον, η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους –συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Σιν Μπετ– για τον ίδιο λόγο. Το μέτρο μένει να εγκριθεί από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

σραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικά είναι έναντι της παραλλαγής Όμικρον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19.

«Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως η παραλλαγή είναι παρούσα σε σχεδόν όλες τις χώρες», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ στο τηλεοπτικό δίκτυο N12. Εκτίμησε πως «το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό», απέναντι στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπένετ. Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα (της Κυριακής προς Δευτέρα). Είχε ήδη επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Αφρικής προχθές Παρασκευή.

Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Το Ισραήλ μαζί με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Τσεχία και το Βέλγιο είναι από τις χώρες που έχουν ήδη εντοπιστεί τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Στη Βρετανία, το υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της Covid-19 που φέρουν μεταλλάξεις συμβατές με την παραλλαγή B.1.1.529. Αυτά τα δύο «βρετανικά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον» σχετίζονται με «ένα ταξίδι στη νότια Αφρική», την περιοχή όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο στέλεχος.

Η Γερμανία ανακοίνωσε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, σε ταξιδιώτες που έφτασαν από τη Νότια Αφρική στο αεροδρόμιο του Μονάχου και ένα ύποπτο σε ταξιδιώτη στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης.

Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ανακοίνωσε με τη σειρά της η Ιταλία, σε ταξιδιώτη από τη Μοζαμβίκη και ένα κρούσμα η Τσεχία σε εμβολιασμένη γυναίκα.

Στην Ολλανδία, 61 επιβάτες δύο πτήσεων που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή από το Γιοχάνεσμπουργκ βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 και τέθηκαν σε καραντίνα

Η εμφάνιση της Όμικρον σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη καταγράφει ήδη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και πολλές χώρες ενισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως. Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής των ερευνών για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, εκτίμησε όμως ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί «πολύ γρήγορα» ένα εμβόλιο. Θεωρεί επίσης «εξαιρετικά απίθανη» τη μεγάλη διασπορά της παραλλαγής αυτής μεταξύ των εμβολιασμένων.

Η AstraZeneca, όπως και οι εταιρείες Pfizer/BioNTech, Moderna και Novavax εξέφρασαν τη σιγουριά ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή. Θα χρειαστούν «πολλές εβδομάδες» για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πόσο μεταδοτική και μολυσματική είναι η Όμικρον, προειδοποίησε ωστόσο την Παρασκευή ο ΠΟΥ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter