Μετανάστες από Λατινική Αμερική σχεδιάζουν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και στην Ιταλία!

Μετανάστες από Λατινική Αμερική σχεδιάζουν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και στην Ιταλία!
Μετανάστες στο Μεξικό που θέλουν να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ (AP Photo/Ryan Sun)

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να παραπέμψει μετανάστες από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την Ιταλία ως μέρος άλλης μιας προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να διασχίσουν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Μάλιστα για «πρόσφατη συνεργασία» με την Ελλάδα μίλησε και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Δυο δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης μίλησαν στο CBS News και εξήγησαν ότι η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιταλία που θα υποδέχονται μετανάστες αφού έχουν εξεταστεί σε γραφεία μετανάστευσης που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής για να ελέγξει τους μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Τα γραφεία αυτά, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Ελλάδα και η Ιταλία θα ενωθούν με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που εξετάζονται στα γραφεία. Μία από τις πηγές είπε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.

Τα γραφεία αποτελούν ένα στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής της διοίκησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση συνδύασε αυτά τα προγράμματα με σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα ότι οι μετανάστες δεν θα είναι επιλέξιμοι για άσυλο στις ΗΠΑ εάν δεν καταφέρουν να πάρουν προστασία σε τρίτη χώρα.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο – μια τάση που αξιωματούχοι της διοίκησης αποδίδουν στις πολιτικές και τις προσπάθειές από Μεξικανούς αξιωματούχους να εμποδίσουν τους μετανάστες να ταξιδεύουν βόρεια. Για να εμποδίσει μια πιθανή άνοδο στη μετανάστευση, ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική εντολή την επόμενη εβδομάδα που θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις εκτινάσσονται στα ύψη, είπαν στο CBS News πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «έδωσαν τη δυνατότητα εξαπλάσιας αύξησης του αριθμού των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο».

«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «είμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτήν την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή».

Στις 20 Μαΐου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμους δρόμους για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για κέρδος», είπε ο Μαγιόρκας.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Τα σχέδια εκτροπής ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική προς την Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη τάση από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες να διαχειριστούν τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.

Ακριβώς όπως οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δυσκολευτεί με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών που ξεφεύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία. Οι μεταναστευτικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανατρέψει την πολιτική τους και υπογράμμισαν τη συχνά θανατηφόρα φύση των ταξιδιών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ωστόσο, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι, σε πολλές περιπτώσεις, χώρες διέλευσης μεταναστών που ελπίζουν να εγκατασταθούν αλλού στην Ευρώπη. Και οι δύο χώρες έχουν γηράσκον πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, που τους δημιουργεί κίνητρο για επανεγκατάσταση αλλοδαπών εργαζομένων.

Τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο του 2023,  είναι περιφερειακοί κόμβοι για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να καθορίσουν εάν οι μετανάστες πληρούν τις προϋποθέσεις για διαφορετικές επιλογές για να εισέλθουν νόμιμα στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Σλοβενία: Η κυβέρνηση αναγνώρισε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

Τουρκία: Συνεργασία με τους γείτονες λέει ο Ερντογάν- «Γαλάζια Πατρίδα» ο υπουργός Ενέργειας του

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter