Μεταναστευτική κρίση στην Μάγχη: Η Γαλλία πιέζει για μια συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας

Μεταναστευτική κρίση στην Μάγχη: Η Γαλλία πιέζει για μια συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας
A police car parks over the shore in Wimereux, northern France, Thursday, Nov. 25, 2021 in Calais, northern France. Children and pregnant women were among at least 27 migrants who died when their small boat sank in an attempted crossing of the English Channel, a French government official said Thursday. French Interior Minister Gerald Darmanin also announced the arrest of a fifth suspected smuggler thought to have been involved in what was the deadliest migration tragedy to date on the dangerous sea lane.(AP Photo/Michel Spingler)

Η Γαλλία θα επιδιώξει να συνάψει μια συμφωνία με την Βρετανία για την αναχαίτιση των ροών των παράνομων μεταναστών στο κανάλι της Μάγχης. Στην επιστολή που θα στείλει ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Καστέξ, θα ζητήσει περισσότερες περιπολίες, ακόμα και ελικοπτέρων.

Μετά την τραγωδία της προηγούμενης εβδομάδας στην Μάγχη, όπου πνίγηκαν 27 άνθρωποι που προσπαθούσαν να περάσουν στην Βρετανία, οι δύο χώρες επιδόθηκαν σε ένα γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών που επιδείνωσε έτι περαιτέρω τις σχέσεις τους, οι οποίες περνούν δύσκολες μέρες από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ, ειδικά στο θέμα της αλιείας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον να δουλέψουν από κοινού οι δύο κυβερνήσεις για την συγγραφή ενός κειμένου για μια «ισορροπημένη συμφωνία» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Ο Νταρμανέν απέρριψε την πρόταση του Τζόνσον που ζήτησε να πάρει το Παρίσι πίσω όσους μετανάστες φθάνουν στην Βρετανία από την Γαλλία. Ο υπουργός έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» την επιστροφή μεταναστών στη Γαλλία, λέγοντας ότι «δεν θα δεχθούμε την πρακτική των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα», αφού «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξαιρείται από το διεθνές δίκαιο». Επίσης, ζήτησε από την Βρετανία «να γίνει πιο ανοιχτό στην νόμιμη μετανάστευση» καθώς υπενθύμισε ότι οι βρετανοί δέχονται κάθε χρόνο 30.000 αιτήσεις ασύλου ενώ στη Γαλλία ο αριθμός φθάνει τις 150.000.

Ο Νταρμανέν βρήκε επίσης την ευκαιρία να προσθέσει ένα ακόμα επίπεδο καταστολής. Τονίζοντας την ανάγκη καταπολέμησης των λαθρεμπόρων, ο υπουργός ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Εκτός από την επιστράτευση ενός αεροπλάνου από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, που ανακοινώθηκε την Κυριακή, δύο γαλλικά ελικόπτερα θα τεθούν στη διάθεση της ακτοφυλακής για την αποτροπή πιθανών θανατηφόρων διελεύσεων. Τέλος, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ποινικού οπλοστασίου κατά των λαθρεμπόρων, την οποία θα παρουσιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντυπόν-Μορετί.

A migrants makeshift camp is set up in Calais, northern France, Saturday, Nov. 27, 2021. At the makeshift camps outside Calais, migrants are digging in, waiting for the chance to make a dash across the English Channel despite the news that at least 27 people died this week when their boat sank a few miles from the French coast. (AP Photo/Rafael Yaghobzadeh)
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter