Μετ΄εμποδίων και με ελλείψεις η επαναλειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων

Μετ΄εμποδίων και με ελλείψεις η επαναλειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων

Κανόνες που υπαγορεύονται και από την…έλλειψη υποδομών – όχι μόνο από τις ειδικές υγειονομικές συνθήκες λόγω κορονοϊού- θέτει το υπουργείο Παιδείας για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων αλλά και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστική η προσέγγιση σχετικά με την υλοποίηση της σίτισης, όπου αυτή προβλέπεται. Υπάρχει η γενική πρόβλεψη ότι αυτή θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι της λοίμωξης Covid-19: παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής, και χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών).

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας; Γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών…Βεβαίως με τη λήψη πρόνοιας για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στην απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (Αριθμ. 63314/ΓΔ4- ΦΕΚ, Τεύχος B’ 2026/27.05.2020).

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί να υιοθετούν «πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών/τριών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών/τριών σε κάθε χώρο του σχολείου». Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να αναπροσαρμόζονται το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών, κατά παρέκκλιση του π.δ. 79/2017.

Επίσης, υπάρχουν και δυο ακόμα ρυθμίσεις, που, όπως σημειώνεται στην υπουργική απόφαση, προβλέπονται λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών για την προστασία από την λοίμωξη Covid-19:

  • δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.
  • οι απαραίτητες ενέργειες σχετικές με τη λήξη του διδακτικού έτους, η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και η καταγραφή προτάσεων για βελτίωσή του το επόμενο έτος, λαμβάνουν χώρα πριν τη λήξη του διδακτικού έτους.

Ειδικά για τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών/τριών, η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική. Κατά τα λοιπά, η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/05/27/5ece750c825e636f30250322.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter