Μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγέλλουν οι μάρτυρες στο Εφετείο για τα βασανιστήρια που υπέστη από αστυνομικούς ο Χρήστος Χρονόπουλος

Μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγέλλουν οι μάρτυρες στο Εφετείο για τα βασανιστήρια που υπέστη από αστυνομικούς ο Χρήστος Χρονόπουλος

Μεθοδευμένη συγκάλυψη του βασανισμού, από τους αστυνομικούς και τον διοικητή τους, δείχνουν οι μαρτυρικές καταθέσεις στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών όπου εκδικάζεται η έφεση των δύο αστυνομικών που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών για τα αδικήματα των άρθρων 137 Α και 137Β Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για βασανιστήρια τα οποία τέλεσαν σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου (πολίτη με ψυχολογικά προβλήματα ) όντας αστυνομικοί υπάλληλοι στα καθήκοντα  οποίων αναγόταν η φύλαξη και επιμέλεια κρατουμένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, οι αστυνομικοί προκάλεσαν στον Χ. Χρονόπουλο σωματικές κακώσεις με σκοπό να τον τιμωρήσουν και να τον εκφοβίσουν, οι σωματικές δε κακώσεις που προκάλεσαν είχαν ως αποτέλεσμα τη βαρύτατη σωματική βλάβη του θύματος.

Το περιστατικό συνέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας στις 22/5/2007 όπου και προσήχθη το θύμα επειδή ενοχλούσε με τις φωνές του θαμώνες γειτονικής καφετέριας. Στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε αρτιμελής, περπατώντας και χωρίς σωματικά προβλήματα. Δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον Χρήστο Χρονόπουλο σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε  βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση , υποσκληρίδιο και επισκληρίδιο αιμάτωμα και συνοδό οίδημα εγκεφάλου. Επιπλέον έφερε παντού μώλωπες και σημάδια κακοποίησης σε όλο του το σώμα.

Η κακοποίηση του προκάλεσε μόνιμη ολική κινητική αναπηρία η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Οι αστυνομικοί με πρόθεση κατάφεραν επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι του Χρ. Χρονόπουλου και σε άλλα σημεία του σώματός του προκαλώντας του βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Το θύμα υπέστη μεγάλη έκπτωση νοητικών λειτουργιών, κινητική αναπηρία, βραδυψυχισμό, επιληπτικές κρίσεις και πλήρη αδυναμία να επιμεληθεί των βασικών λειτουργιών του οργανισμού του.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται πως το θύμα -το οποίο έδωσε το παρών στη δικαστική αίθουσα  συνοδευόμενο από τη θεία του που έχει αναλάβει τη φροντίδα του- χτύπησε το κεφάλι του σε πάγκο της καφετέριας την ώρα που αντιστεκόταν στο πλήρωμα του περιπολικού, όμως η αποδεικτική διαδικασία, δείχνει προσπάθεια συγκάλυψης του βασανισμού του Χρ. Χρονόπουλου.

«Έχω ζήσει και δικτατορία και μεταπολίτευση. Δεν έχω δει ποτέ να υπάρχει μάρτυρας σε βασανισμό κρατούμενο σε αστυνομικό τμήμα. Έχετε δει εσείς;», απάντησε ο θείος του θύματος στους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων που προσπαθώντας να αντικρούσουν τα περί συγκάλυψης του βασανισμού είπαν: «Και εσείς πού ξέρετε τι έγινε στο Τμήμα; Αφού δεν είστε αυτόπτες μάρτυρες».

Οι συγγενείς του Χρ. Χρονόπουλου επέμεναν πως «κατασκευάστηκε ένα σενάριο για να καλύψουν τα νώτα των αστυνομικών» και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τους χειρισμούς των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια εκείνης της μέρας του 2007.

Συγκεκριμένα οι ισχυρισμοί περί αυτοτραυματισμού του θύματος προσέκρουσαν στην αντίφαση ότι στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων εκείνη την ημέρα δεν έχει γίνει καμία απολύτως αναφορά σχετικά με αντίσταση ή κάποιο χτύπημα, αλλά το μόνο που καταγράφεται είναι πως ο Χρ. Χρονόπουλος βρισκόταν υπό την επήρεια «ουσιών και μέθης», πράγμα που καταρρίπτεται από τις εξετάσεις που έκανε ο τραυματιοφορέας του ΕΚΑΒ όταν τον παρέλαβε από το ΑΤ Καλλιθέας. Η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για χτύπημα είναι με συμπληρωματική εγγραφή έξι ολόκληρες ημέρες μετά το συμβάν, όταν ήδη η υπόθεση βρισκόταν στην επικαιρότητα.

Παράλληλα, κανείς από τους αστυνομικούς δεν ενημέρωσε συγγενείς του θύματος για τη διακομιδή του στο νοσοκομείο παρά το γεγονός ότι είχε πάνω του βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο και τα τηλέφωνα συγγενών του. Παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω έγγραφα πιστοποιούσαν την ταυτότητά του, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έδωσαν λάθος όνομα στο ΕΚΑΒ και δήλωσαν ψευδώς ότι ο Χρήστος είναι χρήστης ουσιών με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο Θριάσιο. Για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο ενημερώθηκε μόνο… η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

«Όταν βρήκαμε τον γιατρό ήταν έξαλλος, μας έλεγε ότι έκανε πέντε τηλεφωνήματα στο Α.Τ. για να καταδεχτεί ο αξιωματικός να του απαντήσει», κατέθεσε ο θείος του Χρ. Χρονόπουλου τονίζοντας την άκαρπη προσπάθεια του εφημερεύοντα ιατρού να μάθει τι είχε συμβεί στο θύμα όταν διαπίστωσε πως έχρηζε νευροχειρουργικής επέμβασης και εντατικής νοσηλείας.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Α.Τ., όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, «είπε ότι δεν ήξερε τι είχε συμβεί», ωστόσο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Χρ. Χρονόπουλο την ώρα μάλιστα που εκείνος βρισκόταν  στην εντατική και πάλευε για τη ζωή του αφού το πλήρωμα του περιπολικού τον μήνυσε για αντίσταση κατά της αρχής, την ώρα μάλιστα που γνώριζαν ότι το θύμα βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση.

Προβληματικό παραμένει το γεγονός ότι παρά τις κραυγαλέες παρατυπίες, δεν ασκήθηκε δίωξη για νόθευση εγγράφων στον διοικητή του Α.Τ. Καλλιθέας, Βάιο Μπαρμπαρούση, με τον συνήγορο του Χρ. Χρονόπουλου Νίκο Κωνσταντόπουλο, να σχολιάζει δεικτικά «έρχεται τώρα η υπεράσπιση των κατηγορουμένων και καλύπτεται κάτω από τη νόθευση αυτή του διοικητή Μπαρμπαρούση, ο οποίος να μην ξεχνάμε ότι ήταν ο διοικητής του Α.Τ. Εξαρχείων όταν δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος».

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Χρονόπουλος: «Δεν έκανα τίποτα εγώ. Αυτοί με πείραξαν»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter