Μεθοδεύουν παραίτηση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου προεκλογικά για να τοποθετήσουν νέα

Μεθοδεύουν παραίτηση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου προεκλογικά για να τοποθετήσουν νέα

Σε εξέλιξη είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονες διεργασίες στο χώρο της Δικαιοσύνης για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο, καθώς πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να προκύψει μετεκλογικά κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα. Δεδομένου μάλιστα το πλήθος σκανδάλων στα οποία έχουν εμπλακεί στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι έκδηλη η αγωνία στη ΝΔ ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν ελεγχόμενη ηγεσία στη Δικαιοσύνη την επαύριον των εκλογών.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού έχει τεθεί το ενδεχόμενο να παραιτηθεί η τωρινή ηγεσία του Αρείου Πάγου πριν την ολοκλήρωση της θητείας της στα τέλη Ιουνίου ώστε να τοποθετηθεί η επόμενη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με πρόσωπα τα οποία θα αποτελέσουν τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Κλάπα για πρόεδρος του Αρείου Πάγου;

Ένα από τα πρόσωπα που φέρεται να είναι υποψήφιο για τη θέση της πρόεδρου του Αρείου Πάγου, είναι αυτό της Αρεοπαγίτη, Ιωάννα Κλάπα. Πρόκειται για την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ομόφωνα ένοχο το Νίκο Παππά για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος επιβάλλοντας μάλιστα την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, εξαντλώντας κάθε όριο αυστηρότητας.

Σε ότι αφορά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δύο από τα πρόσωπα που θεωρούνται πολύ πιθανά είναι αυτό της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Παπαδά.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται και προβληματίζει την κυβέρνηση έχει να κάνει με την λήξη της θητείας της τωρινής ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα οι θητείες  του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου και της προέδρου του Αρείου Πάγου, Μαρίας Γεωργίου λήγουν στις 30 Ιουνίου. Επομένως για να καταφέρει η κυβέρνηση να διορίσει την ηγεσία της αρεσκείας της θα πρέπει να υποβάλλουν νωρίτερα την παραίτησή τους.

Ο «σκόπελος» του 2019 που βρίσκει μπροστά της η ΝΔ

Ωστόσο εδώ η κυβέρνηση και οι όποιοι σχεδιασμοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σκόπελο που δημιούργησαν οι ίδιοι την άνοιξη του 2019. Την περίοδο εκείνη όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να τοποθετήσει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο δέχτηκε σφοδρά πυρά και αντιδράσεις από την ΝΔ.

«… Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης…» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ στις 30 Μαΐου του 2019.

Μάλιστα την περίοδο εκείνη ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είχε αρνηθεί να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούσαν στην επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που είχε αποφασίσει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένα όλα αυτά είναι ερώτημα το πώς θα καταφέρει η ΝΔ να μεθοδεύσει αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη ειδικά μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, με βάση το προηγούμενο του 2019.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή, ο Άρειος Πάγος γλιστρά

Άρειος Πάγος: Νέος εισαγγελέας ο Ντογιάκος – Νέα πρόεδρος του ΣτΕ η Νίκα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter