Μεθοδεύσεις για την επιλογή διευθυντή στο ΚΘΒΕ

Μεθοδεύσεις για την επιλογή διευθυντή στο ΚΘΒΕ

Ακέφαλο παραμένει εδώ και τρεις μήνες το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εξαιτίας της κωλυσιεργίας και των συνεχών παλινωδιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Υπεύθυνο για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο ανήγγειλε την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής δύο σχεδόν μήνες (31/12/2021) μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων (8/11/2021) και όχι εντός τριών εργάσιμων ημερών, ως όφειλε βάσει της προκήρυξης.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Να ολοκληρωθεί ο διορισμός διευθυντή με νόμιμο, θεσμικό, διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο

Η τομεάρχισσα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωση της τονίζει:

«Ακέφαλο παραμένει εδώ και τρεις μήνες το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εξαιτίας της κωλυσιεργίας και των συνεχών παλινωδιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ενώ η διαδικασία  διορισμού καλλιτεχνικού διευθυντή στην δεύτερη μεγαλύτερη θεατρική σκηνή της χώρας θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί με νόμιμο, θεσμικό, διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, το Υπουργείο Πολιτισμού εξακολουθεί να παραμένει για ακόμη μια φορά αμέτοχος θεατής των εξελίξεων.

Οι πιο πρόσφατες  ηχηρές παραιτήσεις τόσο του υποψηφίου για την θέση του διευθυντή (Ευδόκιμος Τσολακίδης) όσο και των δύο εκ των πέντε μελών της γνωμοδοτικής  επιτροπής για τον διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ (Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Νικήτας Τσακίρογλου), προκαλούν σοβαρή ανησυχία για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας.

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν  και τα μέλη του συλλόγου εργαζομένων του ΚΘΒΕ οι οποίοι,  μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι οι συνεχιζόμενες δυσλειτουργίες του οργανισμού καταργούν την ομαλότητα, θέτουν σε κίνδυνο και αμφισβήτηση τις διαδικασίες, παρακωλύουν την ποιότητα του παραγόμενου πολιτιστικού έργου από τον φορέα και θέτουν σε σοβαρή διακινδύνευση και τις θέσεις εργασίας.

Καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και παλινωδίες, οδηγούν σε στιγματισμό ενός ακόμα σημαντικού θεατρικού θεσμού της χώρας. Το ΥΠΠΟΑ οφείλει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του, κάθε άλλη καθυστέρηση νοείται σαν συμπαιγνία σε αναξιοκρατικές και επικίνδυνες για τον Πολιτισμό  μεθοδεύσεις.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι στο ΚΘΒΕ:

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 12ης Δεκεμβρίου 2021 επιθυμούμε να εκφράσουμε την αγωνία μας, σε σχέση με την όλο και αυξανόμενη καθυστέρηση της διαδικασίας για τον διορισμό του/της νέου/ας καλλιτεχνικού/ης διευθυντή/ριας. 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τέτοια εποχή ανακοίνωνε το καλοκαιρινό του ρεπερτόριο και σχεδίαζε το χειμερινό της επόμενης θεατρικής περιόδου. Το ΚΘΒΕ βιώνει ίσως μια από τις δυσκολότερες φάσεις της ιστορίας του, παραμένοντας χωρίς καλλιτεχνικό/η διευθυντή/ρια για τρεις μήνες.

Οι δυσλειτουργίες του οργανισμού αυτή τη στιγμή καταργούν την ομαλότητα και θέτουν σε κίνδυνο και αμφισβήτηση τις διαδικασίες.

Προς μεγάλη μας έκπληξη και με μεγάλη λύπη πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα ότι παραιτήθηκαν τα δύο από τα πέντε μέλη της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής του/της νέου/ας καλλιτεχνικού/ης διευθυντή/ριας.

Οι διαδικασίες φαίνεται να καθυστερούν ακόμη περισσότερο, σε βαθμό που να προκαλείται απορία και δυσφορία στους εργαζόμενους και στους καλλιτεχνικούς συνεργάτες του θεάτρου.

Κυκλοφορούν επίσης δημοσιεύματα, που υπονοούν ή/και καταγράφουν μεθόδευση της διαδικασίας, γεγονός που δε θέλουμε να πιστέψουμε. Το Υπουργείο, ωστόσο, δε φαίνεται να αντιδρά και η Πολιτεία μοιάζει απούσα.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είναι εποπτευόμενος και επιχορηγούμενος από το Κράτος οργανισμός και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να επιδεικνύεται σεβασμός απέναντι στους εργαζόμενους και στους φορολογούμενους πολίτες.

Περιμένουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να εκδώσει ένα Δελτίο Τύπου για την ενημέρωσή όλων και να προβεί στην επίλυση του προβλήματος. Κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη, καθώς παρακωλύεται η βασική λειτουργία του θεάτρου, που είναι να υπηρετεί την Τέχνη στον υψηλότερο βαθμό της και να διαπαιδαγωγεί πολίτες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter