Μέθοδος Greek statistics από το υπουργείο Οικονομικών

Μέθοδος Greek statistics από το υπουργείο Οικονομικών

Έκρυψε κάτω από το χαλί ανελαστικές δαπάνες συνολικού ύψους 959 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν στιγμές που μένεις ενεός όταν βλέπεις το μέγεθος της κουτοπονηριάς αυτής της κυβέρνησης. Δεν γίνεται παρά να μένεις έκπληκτος και με γουρλωμένα μάτια όταν αντιλαμβάνεσαι ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια ανθρώπων οι οποίοι ρέπουν στη μικροαπατεωνιά στην προσπάθειά τους να δείξουν στους αξιολογητές των δανειστών μικρότερο έλλειμμα από το πραγματικό.

Ας πάμε πρώτα στο πραγματικό. Από τις αρχές του 2021 περισσότερες από 60 περιφερειακές υπηρεσίες ασφυκτιούν κάτω από την μπότα της Πηνελόπης Παγώνη. Είναι η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Η υπηρεσία αυτή στεγάζεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα. Είναι ο άνθρωπος που στο πλαίσιο του «επιτελικού κράτους» έχει επιφορτιστεί με την έγκριση των πιστώσεων των περιφερειακών υπηρεσιών. Τι έκανε λοιπόν για να δείξει πρόσωπο η κυβέρνηση έναντι των δανειστών μας κατά τη διάρκεια της 9ης αξιολόγησης που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο και προσφάτως εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής; Πολύ απλά πάγωσε τις πιστώσεις που ζητούσαν οι περιφερειακές υπηρεσίες…

Έτσι, το «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη προσφέρει μεγάλες στιγμές στους υπηρετούντες σ’ αυτές τις υπηρεσίες. Εκεί που για να εγκριθεί μια πίστωση χρειάζονταν περίπου 24 ώρες, τώρα χρειάζονται δύο μήνες! Κάποιες υπηρεσίες, και μιλάμε για ανελαστικές δαπάνες, περιμένουν την έγκριση που δεν έρχεται σε αίτημα που έχουν υποβάλει από το τέλος Ιανουαρίου.

Περηφάνια Σταϊκούρα για το «κατόρθωμα»

Στις 15 Μαρτίου 2021 στο Eurogroup εγκρίθηκε η 9η αξιολόγηση. Περήφανος ο χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες Χρήστος Σταϊκούρας την ίδια ημέρα ανακοίνωνε: «Η κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και την εμπιστοσύνη που δείχνουν εταίροι και αγορές, συνεχίζει και θα συνεχίσει, με σύνεση, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας…». Λέξη-κλειδί είναι η «εμπιστοσύνη». Πράγματι, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δείχνουν εμπιστοσύνη. Την ίδια εμπιστοσύνη δείχνουν και στην «ανεξάρτητη» ΕΛΣΤΑΤ που με το φτηνό κόλπο του παρκαρίσματος 200.000-250.000 εποχικών ανέργων στον μη ενεργό πληθυσμό φέρνει την Ελλάδα να έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στους δείκτες ανεργίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Όμως δεν τους έφτανε η δημιουργική λογιστική στη συγκράτηση των δαπανών. Έπρεπε να το πανηγυρίσουν κιόλας. Έπρεπε να παρουσιαστούν ως νοικοκύρηδες. Δύο ημέρες μετά την έγκριση από το Eurogroup (προφανώς έτρεμε το φυλλοκάρδι τους μην και τους ανακαλύψουν, άλλωστε οι ίδιοι στο παρελθόν παρουσίαζαν τα Greek statistics στους κουτόφραγκους…) εκδίδουν ανακοίνωση για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού τον μήνα Φεβρουάριο.

«Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3.273 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 4.507 εκατ. ευρώ» αναφέρει στην ανακοίνωση. Δηλαδή σε συνθήκες lockdown, όπου ο κρατικός προϋπολογισμός μάτωνε από τα μέτρα στήριξης, το έλλειμμα ήταν μειωμένο κατά 1,23 δισ. ευρώ!

Τη σκυτάλη για το «θαύμα» πήραν τα φίλια ΜΜΕ

Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη τα μπουκωμένα από την πέτσινη χρηματορροή ΜΜΕ. Μας πληροφόρησαν ότι η συγκράτηση των δαπανών σε συνδυασμό με τα τέλη κυκλοφορίας ήταν οι βασικές αιτίες του «θαύματος».

Με βάση τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 428 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 959 εκατ. ευρώ. Ετσι, το έλλειμμα διαμορφώθηκε από τη συνετή πολιτική της νοικοκυρεμένης διαχείρισης του οικονομικού επιτελείου Μητσοτάκη σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον στόχο. Αυτή ήταν η κυρίαρχη θέση. Η κυβερνητική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον πραγματικό υπουργό Οικονομίας, που ωστόσο κατέχει θέση αναπληρωτή, Θεόδωρο Σκυλακάκη:

• Τα καθαρά έσοδα κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 8.528 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 275 εκατ. ευρώ ή 3,3% έναντι της εκτίμησης που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό.

• Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 9.130 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 190 εκατ. ευρώ ή 2,1%.

• Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 7.662 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 102 εκατ. ευρώ ή 1,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021.

• Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 602 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 85 εκατ. ευρώ από τον στόχο (687 εκατ. ευρώ).

• Οι δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 11.801 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 959 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (12.760 εκατ. ευρώ).

• Τον Φεβρουάριο 2021 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.681 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1.087 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Έρχεται… άλμα των δαπανών

Ας μείνουμε στο σκέλος των δαπανών. Άλλωστε οι ίδιοι ομολογούν ότι το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα γιατί πάγωσαν οι δαπάνες. Αυτές είναι όμως παγωμένες γιατί η κ. Παγώνη δεν εγκρίνει τις πιστώσεις περισσότερων από 60 περιφερειακών διευθύνσεων. Έκρυψαν δηλαδή 959 εκατ. ευρώ δαπανών κάτω από το χαλί. Είναι δε ανελαστικές δαπάνες που θα πρέπει να εγκριθούν και να καταβληθούν.

Προφανώς περιμένουν να το πράξουν στο 2ο και 3ο τρίμηνο, που θα υπάρχουν μεγαλύτερες ροές στον κρατικό κορβανά από το άνοιγμα της οικονομικής ζωής και τις τουριστικές εισροές. Όμως τότε θα πρέπει να πληρωθούν οι δαπάνες των επόμενων του Φεβρουαρίου μηνών. Αυτό όμως δεν λέγεται νοικοκυροσύνη. Χαρακτηρίζεται μάλλον τρόπος ζωής των μικροαπατεώνων και συμπυκνώνεται στην έκφραση «ζήσε το τώρα και άσε το αύριο να πεθάνει».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter