«Μετωπική» σύγκρουση Σόφι Ιν’τ Βελντ – Βόζεμπεργκ για το προσχέδιο της PEGA

«Μετωπική» σύγκρουση Σόφι Ιν’τ Βελντ – Βόζεμπεργκ για το προσχέδιο της PEGA

Το προσχέδιο της εξεταστικής επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου PEGA για το σκάνδαλο των υποκλοπών παρουσίασε την Τρίτη η ευρωβουλευτής του Renew Europe και εισηγήτρια της επιτροπής Σόφι ιντ Βελντ, της οποίας το κείμενο είναι ιδιαίτερα δηκτικό για τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς υπογραμμίζονται οι συνεχείς παραβιάσεις του κράτους δικαίου ενώ αναδεικνύονται οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του Documento και των εγχώριων ΜΜΕ. 

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ παίρνοντας τον λόγο μετά την εισήγηση της Ιντ Βελντ, επιτέθηκε στην Ολλανδή ευρωβουλευτή, λέγοντας πως οι ελληνικές αρχές παρείχαν στοιχεία στην αποστολή της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Αθήνας ενώ επισήμανε πως «δεν υπάρχει κανένα μα κανένα απολύτως στοιχείο σε ότι αφορά στη χώρα μου την Ελλάδα, ότι για το παράνομο λογισμικό είτε το Pegasus είτε το Predator έχει συμμετοχή η επίσημη κυβέρνηση. Το έχει αρνηθεί και κανένας δεν έχει εισφέρει ένα αποδεικτικό υλικό το οποίο να αντιστρέφει αυτό το δεδομένο». 

Στη συνέχεια η Ελίζα Βόζενμπεργκ αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία της ίδιας της PEGA λέγοντας πως «οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων ή άλλων προσώπων, οι οποίες γίνονται από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών για λόγους εθνικής ασφαλείας αφορούν το κάθε κράτος μέλος και εκεί βάζω ένα ερωτηματικό το κατά πόσον η επιτροπή μας έχει δικαιοδοσία να παρέμβει στην ερμηνεία της ασφάλειας του κάθε κράτους μέλους» και συμπλήρωσε πως στην έκθεση «στιγματίζονται κράτη μέλη, στιγματίζονται και συκοφαντούνται συγκεκριμένες χώρες». 

Από τη μεριά της, η εισηγήτρια της PEGA έδωσε την εξής αφοπλιστική απάντηση: «Φαίνεται ότι έχουμε διαφορετικές ιδέες για το ποια είναι η δουλειά μας εδώ. Νιώθω ως μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πως είμαι υπεύθυνη για το γενικό συμφέρον όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Δε βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ ή για να επιτεθώ στην κυβέρνησή μου. Θα έχετε προσέξει κ. Βόζενμπεργκ ότι υπάρχει ένα μικρό κεφάλαιο στην έκθεση για τη χώρα μου. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω πως το πολιτικό κόμμα που ανήκω είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού. Όμως δεν νιώθω ότι είναι η δουλειά μου να εκπροσωπήσω τη κυβέρνηση μου».

Και συνέχισε δηλώνοντας ότι «είναι η δουλειά μας κ. Βόζενμπεργκ να εξασφαλίσουμε πως όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες προστατεύονται όπως και η δημοκρατία. (…) Θα πω κ. Βόζενμπεργκ ότι υπάρχει λόγος να υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τη κατάσταση στην Ελλάδα και πράγματι κανείς δεν έχει πει ότι είναι δικτατορία. (…) Η ουσία της δημοκρατίας είναι οι έλεγχοι και η ισορροπία και ναι κ. Βόζενμπεργκ αυτό περιλαμβάνει τους ανεξάρτητους θεσμούς. Αυτό ακριβώς διακυβεύεται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ξέρετε πολύ καλά πως η ΑΔΑΕ ερευνάει μαζί με την ΑΠΔΠΧ και ακριβώς επειδή κάνουν  αυτό δέχονται πιέσεις. Απειλούνται με νομικές κυρώσεις από τον γενικό εισαγγελέα (σ.σ. αναφορά στην παρέμβαση Ντογιάκου). Όταν η δημοκρατία είναι υπό απειλή σε ένα από τα κράτη μέλη, τότε ολόκληρη η Ε.Ε. είναι υπό απειλή». 

Το κλίμα πριν τη διαδικασία

Αξίζει να σημειωθεί πως το κλίμα είχε δυναμιτιστεί από τη περασμένη εβδομάδα με αφορμή τόσο τον αποκλεισμό του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ελληνικής Βουλής όσο και τα ευρήματα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Τότε η Ολλανδή ευρωβουλευτής είχε γράψει σε ανάρτηση στο Twitter τα εξής: «Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα βρίσκει στοιχεία ότι 20 τηλέφωνα έχουν στοχοποιηθεί με το Predator. Σημειώνω πως η χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών είναι παράνομη σε οποιαδήποτε περίσταση. Έχω ζητήσει ακρόαση της εξεταστικής επιτροπής PEGA με την ΑΠΔΠΧ και την ΑΔΑΕ το συντομότερο δυνατόν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter