Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: Όχι στη συρρίκνωση του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ

Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: Όχι στη συρρίκνωση του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ

Στο «Γολγοθά» που ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια το «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», που αποτελεί και το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτουργεί στο ΕΣΥ αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών.

Οι γιατροί  επισημαίνουν ότι πρόκετιαι για το μόνο που λειτουργεί σε τριτοβάθμιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της χώρας, και το μόνο που διαθέτει όλες τις Παιδιατρικές Ειδικότητες ως  γνωστόν, στις “ευνομούμενες χώρες” ακολουθείται το “αξίωμα” τα Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα να λειτουργούν μέσα σε τριτοβάθμια Παιδιατρικά Νοσοκομεία” αναφέρει το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών .

«Το ΕΚΑΣΚΑΠ έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία 11 χρόνια» τονίζει συγκεκριμένα το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών.

Όπως σημειώνει:

  1. Έκλεισε τον Οκτώβριο 2011 κι έμεινε κλειστό για 20 μήνες, για «αναβάθμιση»
  2. Επαναλειτούργησε τον Ιούνιο 2013, αλλά σε ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας: μόνο μία ημέρα χειρουργείου την εβδομάδα (από 3-4 ημέρες πριν) και μόνο μία κλίνη στην Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (από 5-6 κλίνες που διέθετε πριν).
  3. Έγινε απόπειρα να ξανακλείσει τον Σεπτέμβριο 2019, με πρόσχημα την ανακαίνιση της Καρδιολογικής κλινικής. Δεν έκλεισε, όμως υποχρεώθηκε να λειτουργεί με περιορισμούς ως προς τον αριθμό και τη βαρύτητα των περιστατικών.
  4. Ξανακλείνει τον Μάρτιο 2020 και μένει κλειστό για 4 μήνες, αφού η μοναδική στο ΕΣΥ Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα «επιτάχθηκε» για να αποτελέσει ΜΕΘ-Covid19!

«Κι έρχεται ηΑναπλ. Υπ. Υγείας κυρία Γκάγκα να δηλώσει ανερυθρίαστα (19/04/2022) οτι “στο Παίδων γίνονται λίγα περιστατικά το χρόνο”.  Φτάνει δε στο σημείονα υπονοήσει σαφώς ότι τα παιδιά στο Παίδων κινδυνεύουν, αφού με βάση το “αξίωμα” όσο πιο πολλά χειρουργεία κάνεις τόσο πιο καλός είσαι και αφού το Παίδων κάνει λίγα, συμπεραίνει ότι “αυτό δεν αποτελεί εμπειρία”!» τονίζει.

Το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών σημειώνει ότι παρ’ όλες τις αντιξοότητες, το Κέντρο προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά και αποτελεί εγγύησηγι’ αυτά, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματά του. Και το πιο σημαντικό, στο Νοσοκομείο Παίδων δεν γίνεται επιλογή ασθενών. «Χειρουργούνται όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως βαρύτητας της πάθησής τους και, φυσικά, αυτά που δεν μπορούν να χειρουργηθούν πουθενά αλλού, γιατί δεν έχουν ασφάλιση ή δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ανήκουν σε μειονότητες ή είναι πρόσφυγες-μετανάστες ή, απλώς, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Επίσης, χειρουργούνται παιδιά που χειρουργήθηκαν σε άλλα Κέντρα, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που έπρεπε και δεν γίνονται ξανά δεκτά στο αρχικό Κέντρο» αναφέρει.

«Αν το ΕΚΑΣΚΑΠ στο Παίδων  λειτουργεί – δεν λειτουργεί – υπολειτουργεί, ευθύνη γι’ αυτό φέρει αποκλειστικά η Κυβέρνηση» υπογραμμίζει το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών και ζητεί συγκεκριμένα:

  • Αύξηση των ημερών χειρουργείου καρδιάς με πρόσληψη αναισθησιολόγων, η έλλειψη των οποίων συνιστά κύριο πρόβλημα για  τη λειτουργία του.
  • Ένταξη της μοναδικής στο ΕΣΥ Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου ως αυτόνομου τμήματος
  • Αύξηση του μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί τις έξι κλίνες που διαθέτει.
  • Να μπορούν να πραγματοποιούνται μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς στο Νοσοκομείο που υποβοηθά το έργο του ΕΚΑΣΚΑΠ.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter