Μέτρα ανακούφισης στους πληγέντες των πυρκαγιών από τη Βουλή

Μέτρα ανακούφισης στους πληγέντες των πυρκαγιών από τη Βουλή

Έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων αύριο Τετάρτη προκειμένου να αποφασιστεί η συμβολή της Βουλής για την αντιμετώπιση της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε την Αττική, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας γενικευμένης συζήτησης για το θέμα, καθώς η Βουλή δεν αναστέλλει τη λειτουργία της.

«Σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα ανείπωτης καταστροφής στα όρια της εθνικής τραγωδίας. Είμαστε στη φάση της αποτίμησης, της καταγραφής και η όποια συνολική εκτίμηση θα γίνει, αρχής γενομένης, από τη μεγάλη σύσκεψη που θα γίνει στο Μαξίμου στις δύο το μεσημέρι» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «ακόμα επιχειρούν όλες οι αρχές για να υπάρχει μια ακριβής εικόνα για τα θύματα και την τεράστια αυτή καταστροφή σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό μέσα σε συνθήκες ασύμμετρης απειλής από μια πυρκαγιά η οποία από τους ισχυρούς ανέμους και τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία έπνεαν, οδήγησε σε αυτή την τραγωδία».

Είναι η πρώτη φορά που σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό αυτό το φαινόμενο διαμορφώνει αυτή την εικόνα της απίστευτης τραγωδίας και των συνεπειών σε ανθρώπινες ζωές, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Θέλω να σας πω το αυτονόητο. Ό,τι η Βουλή λειτουργεί. Η Βουλή από την παράδοσή της, εδώ και δεκαετίες, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, δεν αναστέλλει τη λειτουργία της, ακριβώς γιατί είναι το δημόσιο βήμα, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σε όλη αυτή τη φάση της αποτίμησης της τραγωδίας, να μπορούν και οι πολιτικές δυνάμεις και η κυβέρνηση να απευθύνονται με στοιχεία, με εκτιμήσεις και άρα το πένθος που όλους μας διακατέχει, δεν αναστέλλει τη λειτουργία της Βουλής, έτσι ώστε και οι προεδρεύοντες και τα στελέχη των κομμάτων θα έχουν την υποχρέωση να τοποθετηθούν σε αυτή την τραγωδία».

Ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι αύριο στις 10 θα γίνει έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ήδη σήμερα έγινε μια έκτακτη σύσκεψη με τους αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου προκειμένου να καθοριστούν οι γενικές αρχές με τις οποίας θα λειτουργήσει η Βουλή σήμερα και αύριο. Μέτρα αρωγής εκ μέρους της Βουλής, θα ανακοινωθούν μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων και στην συνεδρίαση του Τμήματος, την προσεχή Πέμπτη όπου μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει γενίκευση της συζήτησης. Η συμβολή της Βουλής είτε μπορεί να έχει τη μορφή της υλικής αρωγής είτε να έχει νομοθετικό χαρακτήρα των μέτρων που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν.

«Η Βουλή θα είναι παρούσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης και εξήγησε ότι μετά τη μεγάλη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, η Βουλή θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εναρμονιστεί και να ανταπεξέλθει στο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει, να δώσει το δημόσιο βήμα για την έκθεση των μέτρων ανακούφισης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε αν «ο όρος ασύμμετρη απειλή έχει σχέση μόνο με το φυσικό φαινόμενο ή αν διαφαίνεται και κάτι άλλο πίσω από αυτό». «Προς ώρας έχει να κάνει με το φυσικό φαινόμενο το οποίο διαμόρφωσε συνθήκες που δεν ήταν αντιμετωπίσιμες σε συγκεκριμένες στιγμές, με πύρινες φλόγες που προχωρούσαν με μεγάλες ταχύτητες» απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής και δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι με την προσέγγιση που γίνεται σήμερα στις κατοικίες μπορεί να βρεθούμε και μπροστά σε οικογενειακές τραγωδίες. Πρόσθεσε επίσης ότι «κανείς προς ώρας δεν έχει ενδείξεις ότι είχαμε ασύμμετρη απειλή με την έννοια της υποβολιμιαίας και εμπρηστικής δράσης. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τέτοια στοιχεία προς ανακοίνωση. Αν υπάρξει οτιδήποτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα το ακούσουμε με προσοχή και θα το αποτιμήσουμε».

Ως προς τη συνεδρίαση του Τμήματος την Πέμπτη, διευκρίνισε ότι η Βουλή θα ανακοινώσει τη συμβολή της ενώ είναι πιθανό και η κυβέρνηση να κάνει ανακοινώσεις, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα κάτι τέτοιο. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Βουλή είναι ανοιχτή και λειτουργεί, όπως γινόταν πάντα, και σε πολύ δραματικές επίσης καταστάσεις στο παρελθόν», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter