Μέτρα για κορονοϊό: Πάνω από 82.000 έλεγχοι και 252 παραβάσεις

Μέτρα για κορονοϊό: Πάνω από 82.000 έλεγχοι και 252 παραβάσεις

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν το Σάββατο 18.12.2021 συνολικά 82.971 ελέγχους και κατέγραψαν 252 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 86.300€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε συνολικά έξι (6) επιχειρήσεις και τριάντα (30) ημερών σε μία (1) επιχείρηση.

Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/ Μη τήρηση αποστάσεων

2.Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

3.Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου για την covid 19

4. Μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.200€ (4×300€) σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση (εν ώρα εργασίας) της υποχρέωση χρήσης μάσκας από τέσσερις (4) εργαζόμενους. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω υπαλλήλους πρόστιμο συνολικού ύψους 1.200€ (4×300€).

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 10.600€ (10.000€ +2×300€) και τριάντα (30) ημέρες αναστολή λειτουργίας (2η παράβαση), για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών και μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας και μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση δύο (2) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους πελάτες πρόστιμο συνολικού ύψους 600€ (2×300€).

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση τεσσάρων (4) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους τρείς (3) πελάτες πρόστιμο συνολικού ύψους 900€ (3×300€), και στον ένα (1) πελάτη πρόστιμο 3.000€ διότι επέδειξε κατά τον έλεγχο πιστοποιητικό εμβολιασμού και στοιχεία ταυτότητας άλλου ατόμου.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκε στον πελάτη πρόστιμο ύψους 300€.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε επιχείρηση για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε επιχείρηση για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δύο (2) συλλήψεις (ιδιοκτήτη και προσωρινά υπεύθυνου) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 10.000€ (2x 5.000€ – το ένα πρόστιμο των 5.000€ βεβαιώθηκε από ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς – ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση δύο (2) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους πελάτες πρόστιμο συνολικού ύψους 600€ (2×300€).

Επικράτεια

Το Λιμενικό διενήργησε 4.259 ελέγχους από τους οποίους δεν προέκυψε κάποια παράβαση.

Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. διενήργησαν ελέγχους σε πενήντα επτά (57) αντικείμενα, καταγράφηκαν δύο (2) παραβάσεις και επιβλήθηκαν δύο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 2.700€(1×1.200€+300€).

Τα κλιμάκια της ΕΑΔ έλεγξαν τετρακόσια εξήντα ένα (461) φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων και επιβλήθηκαν τέσσερα (4) διοικητικά πρόστιμα(4×300€) για μη χρήση μάσκας. Επιπλέον σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά δύο χιλιάδων εκατόν ενενήντα πέντε (2.195) φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR και δεν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο (σύνολο φυσικών προσώπων 2.656).

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τέσσερις (4) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ δύο (2) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter