Μέτρα για τον κορονοϊό: Τέλος από Πέμπτη οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων – Περιορισμοί στις μετακινήσεις

Μέτρα για τον κορονοϊό: Τέλος από Πέμπτη οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων – Περιορισμοί στις μετακινήσεις

Σε ισχύ τίθονται από σήμερα Πέμπτη τα νέα αυστηρότερα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.

‘Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με τη συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1000 ευρώ ανά πρόσωπο, ανεξαρτήτων τυχόν άλλων ευθυνών ιδίως ποινικών. 

Αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων . Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση, ότι οι πολίτες πρέπει να μένουν στο σπίτι ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. 

Μετακινήσεις μόνο με εξαιρέσεις

Η κυκλοφορία εκτός σπιτιού πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και για συγκεκριμένους λόγους, όπως επισήμανε ο υφυπουργός.

Αποδεκτές εξαιρέσεις υπάρχουν αποκλειστικά για την μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων, μετάβαση σε ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας απαρέγκλιτα την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρων και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις , τόνισε, οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας και όπου αυτό δεν είναι δυνατό να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων, Απηύθυνε ιδιαίτερη σύσταση στις εταιρίες τηλεφωνικής ενημέρωσης για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες. Υπενθυμίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και με πρόβλεψη παράδοσης κατ’ οίκον.

Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (ντελίβερι) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).

· Πρατήρια υγρών καυσίμων

· Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)

· Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων

· Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών

· Καθαριστήρια

· Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ

· Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων

· Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών

· Γραφεία τελετών (κηδειών)

· Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας

· Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση ή για συγκεκριμένο μόνο φάσμα εμπορικών δραστηριοτήτων τους είναι ακόμη:

· Kαταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες.

· Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).

· Σούπερ μάρκετ και φαρμακεία που βρίσκονται σε καταστήματα του λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlets), σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

· Εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

 Τι ισχύει για τις λαϊκές

 Όσον αφορά τις λαϊκές  με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη:

– Ορίζεται ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών στις λαϊκές αγορές με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα,

– Υποχρεούνται όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, μάσκα και γάντια μιας χρήσης,

·- Κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα,

· Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται να λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter