Μέτρα και αντίμετρα στις συζητήσεις με τους θεσμούς – Σήμερα στο τραπέζι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και τα εργασιακά

Μέτρα και αντίμετρα στις συζητήσεις με τους θεσμούς – Σήμερα στο τραπέζι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και τα εργασιακά

Στην ουσία των μέτρων εισήλθε από χθες η συζήτηση με τους Θεσμούς. Οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών ξεκίνησαν χθες το απόγευμα με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει τις προτάσεις της κυρίως για τα λεγόμενα «αντίμετρα» ενώ βάρος δόθηκε και στο θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.

Στην ουσία της διαπραγμάτευσης εισήλθαν χθες δεύτερη ημέρα οι συζητήσεις Ελλάδας και Θεσμών στο Χίλτον με στέλεχος του Μαξίμου να σημειώνει στο Documentonews.gr ότι «διαπιστώθηκαν συγκλίσεις αλλά και διαφωνίες» και ότι «περί τα τέλη της εβδομάδας θα υπάρξει μια καλύτερη εικόνα ώστε να εξαχθούν και σχετικά ασφαλή συμπεράσματα για το που βρισκόμαστε».

Οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών ξεκίνησαν χθες το απόγευμα με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει τις προτάσεις της κυρίως για τα λεγόμενα «αντίμετρα» ενώ βάρος δόθηκε και στο θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού τόσο για το 2018 όσο και για το 2019 όπου η Αθήνα περιμένει από το Ταμείο να ενσωματώσει στις προβλέψεις του και τους δύο τελευταίους μήνες του 2016 και να χαμηλώσει τον πήχη των απαιτήσεών του.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Μαλταίζο ομόλογό του Γιόζεφ Μουσκάτ σημείωσε πως «είναι απολύτως εφικτό να έχουμε ολοκληρώσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης του Μάρτη» λέγοντας όμως εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι άλλο θέμα αν θα έχουμε «πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 του Μάρτη» με τον καθορισμό και των τεχνικών λεπτομερειών σε σχέση και με το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας της ανάλυσης του χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας στη Βουλή ότι στο Eurogroup του Μαρτίου θα υπάρξει ένα SLA (Staff Level Agreement), το οποίο χαρακτήρισε «προσωρινή συμφωνία», διότι όπως είπε «κανείς δεν θέλει να δώσει κάτι, αν δεν ξέρει το όλο πακέτο -πόσο αναπτυξιακό είναι ή τι προοπτικές δημιουργεί».

Τα σημερινά ραντεβού

Σειρά σήμερα παίρνουν τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν τα μέτρα και τα αντίμετρα της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε επίπεδο υπουργών οι συναντήσεις που είναι προγραμματισμένες με τους επικεφαλής των δανειστών αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό – πρώτο ραντεβού στις 14:30 και τις ενεργητικές πολιτικές απασχολήσης (γ’ αυτές θα μεταβεί στο Χίλτον η υπουργός Απασχόλησης Ράνια Αντωνοπουλου) – δεύτερο ραντεβού στις πέντε το απόγευμα.

Και νέες αντιφατικές δηλώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τις αντιφατικές του δηλώσεις για το μείζον ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης καλώντας την κυβέρνηση να κλίσει άμεσα τη διαπραγμάτευση τα μέτρα της οποίας δεν θα ψηφίσει το κόμμα του στη Βουλή.

Όπως είπε μάλιστα, μιλώντας στη τηλεόραση του ΑΝΤ1, το «τέταρτο μνημόνιο» θα δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις κι αυτό δεν το δέχεται . Αρνούμενος για μια ακόμη φορά να εξειδικεύσει το πρόγραμμα του κόμματός του αναφέρθηκε γενικά στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες όπως είπε η ΝΔ μπορεί να κάνει καλύτερα αλλά χαρακτήρισε τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές «υπερβολικά» και δεσμεύθηκε πως δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις. Το πώς θα συνδυάσει βέβαια όλα τα παραπάνω στο πρόγραμμα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο ο ίδιος το γνωρίζει.

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλους, δήλωσε πως «Η σημερινή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη ήταν αποκαλυπτική του στρατηγικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά. Κινδυνολογία, καταστροφολογία και διαπιστευτήρια υποταγής στους δανειστές ήταν το τρίπτυχο της παρέμβασης του».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter