Μέτρα και όχι μόνο δηλώσεις συμπαράστασης

Μέτρα και όχι μόνο δηλώσεις συμπαράστασης

Καλή είναι αλλά δεν αρκεί η επίδειξη αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους για το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη λιβυκή κυβέρνηση.

Αυτό εκτιμά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος διατυπώνει μια διαφορετική πρόταση για την εξωτερική πολιτική που θα βασίζεται σε μέτρα και όχι μόνο σε δηλώσεις συμπαράστασης σαν αυτές που σχετικά εύκολα αποκομίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο Ν. Κοτζιάς θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι «βολεύονται» όταν το μόνο που τους ζητά η Αθήνα είναι η επίδειξη αλληλεγγύης, η οποία όμως δεν λύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη Λιβύη. Στην πραγματικότητα οι εταίροι κάνουν τη δουλειά τους στη Λιβύη και ικανοποιούν την Αθήνα με λόγια συμπάθειας και διπλωματικής στήριξης. 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προτείνει δύο συγκεκριμένα πράγματα: Πρώτον, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να μεριμνήσει ώστε να διακοπούν όλες οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις προς την κυβέρνηση της Λιβύης. Και να το κάνει είτε απειλώντας με βέτο είτε χρησιμοποιώντας το βέτο είτε ερχόμενη σε συμφωνία με τους εταίρους, στους οποίους θα πρέπει να εκθέσει τα αιτήματά της. Το δεύτερο που προτείνει ο Ν. Κοτζιάς είναι να πραγματοποιούνται έλεγχοι σε όλα τα πλοία που προσεγγίζουν τη θάλασσα της Λιβύης από τα συμμαχικά πολεμικά που πλέουν στα ανοικτά του κόλπου της Σύρτης. Ο στόχος είναι να μην περνούν τα όπλα που στέλνουν οι Τούρκοι στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Εισιτήριο από τον αρχηγό

Έχει μάτια και αυτιά παντού ο Doctor. Ακόμη και στα ιδιαίτερα γραφεία των πολιτικών αρχηγών. Μάθαμε λοιπόν ότι πολιτικός αρχηγός δέχτηκε πριν από λίγες εβδομάδες μια παράκληση από ψηφοφόρο του τον οποίο συνάντησε στη Βουλή. Το «ρουσφέτι» που ζήτησε ήταν ένα εισιτήριο για τον αγώνα της αγαπημένης ομάδας του! Το ερώτημα είναι: το ικανοποίησε το αίτημα; Αφήσαμε λίγες μέρες να περάσουν και ρωτήσαμε. Από το γραφείο του προέδρου δεν γνώριζαν γιατί «το θέμα το διαχειρίστηκε ο πρόεδρος αυτοπροσώπως». Βρήκαμε όμως τον ψηφοφόρο και τον ρωτήσαμε. Και μας απάντησε ότι ο πολιτικός αρχηγός δεν του βρήκε ένα εισιτήριο αλλά τέσσερα! Και μπράβο του αρχηγού!

Αυτοτρολάρεται για την ΕΡΤ

Δεν είναι και στα καλύτερά του ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας. Εχει πέσει χαμηλά στην εκτίμηση των ενοίκων του Μαξίμου με όσα κάνει στην Αγία Παρασκευή. Ειδικά οι υπέρογκοι μισθοί που δίνει και η αύξηση του κόστους παραγωγής (ημερήσια εκπομπή επί ΣΥΡΙΖΑ κόστιζε 50.000 ευρώ και ανάλογη εκπομπή επί ΝΔ κοστίζει 550.000 ευρώ) σε συνδυασμό με τη χαμηλή τηλεθέαση (και τους μισθούς) της εκπομπής της Όλγας Τρέμη έχουν προκαλέσει αρνητικά έως και καυστικά σχόλια στους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το καλό για τον πρόεδρο της ΕΡΤ είναι ότι αναγνωρίζει την κατάσταση και τις ευθύνες του. Ο Κ. Ζούλας συνεχίζει να θεωρεί την ΕΡΤ «πρόκληση» για τον ίδιο. Μάλιστα στις συζητήσεις αυτοτρολάρεται για την εκπομπή της Τρέμη με λογοπαίγνια σχετικά με το όνομά της!

«Εμπόδισέ το»

Εισηγήσεις δέχεται ο πρωθυπουργός για το τι θα κάνει στην περίπτωση που ο Ερντογάν επιχειρήσει να βάλει πλωτό γεωτρύπανο εντός της ελληνικής ΑΟΖ είτε με συνοδεία είτε άνευ συνοδείας πολεμικού πλοίου. Ένας από τους συνομιλητές του είναι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος –μην το ξεχνάμε– είναι και πρώην υπουργός Άμυνας. Η άποψη του Κ. Τασούλα είναι καθαρή: «θα πρέπει να απαντήσεις. Θα πρέπει να το εμποδίσεις». Απλώς ο πρόεδρος της Βουλής εκτιμά ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να προβεί σε τέτοια ενέργεια. Ασε που μέχρι να οργανώσει η Τουρκία την αποστολή μπορεί να έχει πέσει ο πρωθυπουργός της Λιβύης που υπέγραψε τη συμφωνία με τον Ερντογάν. Σε αυτό πάντως βασίζονται οι περισσότεροι κυβερνητικοί.

Έργο Σκέρτσου

Αδίκως ο διορισμός του 82άχρονου Κωνσταντίνου Πατέρα ως διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας χρεώθηκε στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Καρδιτσιώτη υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Τον διορισμό Πατέρα προώθησε προσωπικά ο (αόρατος και μονίμως σιωπηλός) υφυπουργός στον πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος.

Αυτός ανέλαβε να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε προεκλογικά στον συνταξιούχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτός χρεώνεται και την επιμονή της κυβέρνησης να παραμείνει ο Κ. Πατέρας στη θέση του διοικητή αλλά και την άποψη ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν» – άποψη που τελικά χρεώθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός. Οπότε η τριάδα του Μαξίμου Ακης Σκέρτσος, Γιώργος Γεραπετρίτης και Δημήτρης Μητρόπουλος είναι ομαδικά σε δυσμένεια (από το… Μαξίμου!).

Από λίγα σε όλους

Εσπευσμένα ψήφισε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Μόλις «έσκασε» η πρόκληση της Τουρκίας με τη Λιβύη και υποχρεώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναζητήσει διεθνή υποστήριξη, στάλθηκε και το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ο νέος νόμος αφορά μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών F-16, τα γαλλικά Mirage και τα γερμανικά υποβρύχια που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Μέλος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ εξηγούσε το σκεπτικό της κυβέρνησης: «Από λίγα σε όλους. Για να μπορούμε να τους πιέζουμε και να τους ζητάμε».

Αδύνατος Πάνος

Εξέπληξε ακόμη και τους φίλους του ο Πάνος Καμμένος με τα κιλά που έχει χάσει. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν πραγματικά αγνώριστος στην πρώτη του πολιτική εμφάνιση μετά τις ευρωεκλογές στην ημερίδα του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική αναδημιουργία». Ήταν τέτοιος ο αιφνιδιασμός που ωτακουστής άκουσε έναν εκ των παριστάμενων να συμβουλεύει τον Π. Καμμένο να ξαναβάλει τα κιλά που έχασε και μάλιστα γρήγορα! Αλλιώς τον έχουν συνηθίσει οι δικοί του!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter