Μετράει τις πληγές της η Ρόδος – Σε ύφεση η πυρκαγιά

Μετράει τις πληγές της η Ρόδος – Σε ύφεση η πυρκαγιά

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στη Ρόδο, προκειμένου να περιορίσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Κυριακή μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θολού.

Η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σε ανακοίνωσή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρει: «Το ξημέρωμα βρίσκει τη Ρόδο πολύ καλύτερα από τνη προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτελέσμα. Η σκληρή δουλειά που έγινε όλη τη νύκτα, επίσης έφερε αποτέλεσμα. Η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, αποκαταστάθηκε. Ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε όρθιος, οι εθελοντές και οι ενεργοί πολίτες ανέδειξαν αξίες. Συνεχίζουμε σήμερα το πρωί, με ενισχυμένες δυνάμεις και ανεξάντλητες αντοχές. Δεν συντρέχει κανένας λόγος διασποράς πανικού. Μόνο δουλειά, με σχέδιο, καθαρό μυαλό, οργάνωση και ψυχραιμία».

 

Με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπισης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών, χθες Κυριακή 1η Αυγούστου.

Το αίτημα αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας, επειδή για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Στο σημείο επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 20 οχήματα, έξι ομάδες πεζοπόρο, τρία αεροσκάφη με το Beriev-200 και έξι ελικόπτερα. Eπίσης στην κατάσβεση συνδράμουν και πυροσβεστικές δυνάμεις που έφθασαν το πρωί στο νησί από τον Πειραιά.

Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα εστάλη το τελευταίο μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι Καλυθιών και Μαριτσών.

Από το απόγευμα της Κυριακής εκκενώθηκε από επισκέπτες και εργαζόμενους η Κοιλάδα των Πεταλούδων ενώ νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Ψίνθος, Δαματριά και Μαριτσά.

Χωρίς ρεύμα το νησί

Από την πυρκαγιά έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές, ενώ εξαιτίας της φωτιάς όλο σχεδόν το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες.

Με ανακοίνωση του, ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε γνωστό πως ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ρόδου. Το τεχνικό προσωπικό, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων.

«Συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά της Ρόδου και της Χάλκης», διαβεβαίωσε ο ΔΕΔΔΗΕ σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς και των ρίψεων νερού από αέρος για την κατάσβεση της, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης, εξηγεί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter