Μετρό Εξαρχείων: Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι κάτοικοι για να εμποδίσουν τη δημιουργία σταθμού στην πλατεία

Μετρό Εξαρχείων: Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι κάτοικοι για να εμποδίσουν τη δημιουργία σταθμού στην πλατεία

Η απόφαση για τη δημιουργία του μετρό «δε φαίνεται να έχει ισχυρά εχέγγυα προστασίας του πολιτιστικού και φυτικού κεφαλαίου της πλατείας Εξαρχείων», αναφέρει η ανακοίνωση της συνέλευσης «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων».

Αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι των Εξαρχείων προκειμένου να εμποδιστεί η δημιουργία σταθμού του μετρό στην ιστορική πλατεία της αθηναϊκής γειτονιάς.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι που συμμετέχουν στην ανοιχτή συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» και στηρίζουν την πρωτοβουλία,  «δικόγραφα προβάλλονται οι σοβαρές ελλείψεις της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής άδειας και ζητείται από το δικαστήριο να ακυρώσει την ως άνω απόφαση, η οποία δε φαίνεται να έχει ισχυρά εχέγγυα προστασίας του πολιτιστικού και φυτικού κεφαλαίου της πλατείας Εξαρχείων».

«Θεωρούμε ότι η επιλογή κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων οδηγεί στην καταστροφή της μοναδικής πλατείας της γειτονιάς μας, έχει κυρίαρχα πολιτικά χαρακτηριστικά που στοχεύουν στην αλλαγή φυσιογνωμίας τόσο της γειτονιάς όσο και συνολικά του κέντρου της πόλης, για αυτό και ο σχεδιασμός φαίνεται ξεκάθαρα ότι δε σέβεται τις ανάγκες κατοίκων, εργαζομένων και θαμώνων της περιοχής σε επίπεδο οικιστικό, περιβαλλοντικό και συγκοινωνιολογικό», αναφέρει η συνέλευση, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της «μέχρι να ξαναπάρουμε την πλατεία μας πίσω».

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου που υπογράφει η συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» έχει ως εξής:

Την Τετάρτη, 26.10.2022, κάτοικοι των Εξαρχείων υπέβαλαν ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της από 07.10.2022 απόφασης του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη για τη διενέργεια εργοταξιακών εργασιών επί της πλατείας Εξαρχείων προς το σκοπό κατασκευής του σταθμού «Εξάρχεια» της γραμμής 4.

Στα δικόγραφα προβάλλονται οι σοβαρές ελλείψεις της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής άδειας και ζητείται από το δικαστήριο να ακυρώσει την ως άνω απόφαση, η οποία δε φαίνεται να έχει ισχυρά εχέγγυα προστασίας του πολιτιστικού και φυτικού κεφαλαίου της πλατείας Εξαρχείων. Τα 72 δέντρα της πλατείας Εξαρχείων είναι ανάσα ζωής για τη γύρω περιοχή, για το κέντρο μιας πόλης που στερείται πρασίνου ακόμα και με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ως ανοιχτή συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» στηρίζουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και την εντάσσουμε στα πλαίσια της συνολικής μας παρέμβασης ενάντια στον σταθμό μετρό στην πλατεία. Θεωρούμε ότι η επιλογή κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων οδηγεί στην καταστροφή της μοναδικής πλατείας της γειτονιάς μας, έχει κυρίαρχα πολιτικά χαρακτηριστικά που στοχεύουν στην αλλαγή φυσιογνωμίας τόσο της γειτονιάς όσο και συνολικά του κέντρου της πόλης, για αυτό και ο σχεδιασμός φαίνεται ξεκάθαρα ότι δε σέβεται τις ανάγκες κατοίκων, εργαζομένων και θαμώνων της περιοχής σε επίπεδο οικιστικό, περιβαλλοντικό και συγκοινωνιολογικό.

Από τις 9 Αυγούστου που στήθηκαν οι λαμαρίνες είμαστε μάρτυρες μιας σειράς αυθαιρεσιών που αφορούν συνολικά το έργο. Μοναδική απάντηση στα ερωτήματα, τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις μας είναι η άγρια καταστολή, ισχυρή απόδειξη για εμάς ότι το έργο στερείται της αποδοχής και της νομιμοποίησης του κόσμου των Εξαρχείων και όχι μόνο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απέναντι μας έχουμε μια οργανωμένη και σκληρή επίθεση ενάντια στα δικαιώματά μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο αγώνας αυτός θα κρατήσει καιρό, ότι είναι δύσκολος και επίπονος.

Αφορά, όμως, τις ζωές όλων μας από όποιο μετερίζι κι αν βρισκόμαστε. Για αυτό και συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους… … μέχρι να ξαναπάρουμε την πλατεία μας πίσω! Δε θα φύγουμε εμείς, οι λαμαρίνες θα φύγουν

Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»

Τρόποι επικοινωνίας: swzoume.tin.plateia@gmail.com

https://twitter.com/NExarcheia

https://www.facebook.com/profile.php?id=100071488994538

https://www.youtube.com/channel/UCTLljjnnT70dHKYmGLaij3w

https://oximetrostinplateiaexarcheion.com/

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter