Η επιβίωση γίνεται οριακή υπόθεση για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το MEGA, που καταγράφει την κοινωνία να στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης. Το 30% δηλώνει ότι κορυφαίο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, ενώ το 26% επιλέγει την οικονομία γενικότερα – με άλλα λόγια, έξι στους δέκα πολίτες έχουν ως πρωταρχικό μέλημα το πώς θα τα βγάλουν πέρα.
Την ίδια στιγμή, η αγορά κατοικίας γίνεται όνειρο θερινής νυκτός. Το 74% πιστεύει ότι είναι κακή εποχή για αγορά σπιτιού, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίναξη τιμών και την αδυναμία πρόσβασης ακόμη και για οικογένειες με μέσο εισόδημα. Η κοινωνία διαπιστώνει καθημερινά ότι το κόστος ζωής ξεπερνά τα όρια της αντοχής, χωρίς ουσιαστική κρατική παρέμβαση.
Αλλά η υλική δυσκολία συνοδεύεται από βαθιά δυσπιστία και πολιτική οργή. Η τραγωδία στα Τέμπη παραμένει καθοριστικό ορόσημο δυσαρέσκειας, αφού το 70% των ερωτηθέντων έχει διαμορφώσει σαφή εικόνα για το ποιος φταίει. Παρά τις προσπάθειες αποσιώπησης και επικοινωνιακής «λήθης», η κοινωνία δεν συγχωρεί, δεν ξεχνά και δεν πείθεται.
Κι όμως, όσο μεγαλώνει η δυσαρέσκεια, δεν ενισχύεται η πολιτική ελπίδα. Το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν το εκφράζει κανένα κόμμα, ενώ στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό προηγείται ο “Κανένας”. Οι πολίτες δείχνουν να απορρίπτουν συνολικά το σημερινό πολιτικό σκηνικό και να ζητούν ριζική ανανέωση: το 64% δηλώνει ότι επιθυμεί νέα πρόσωπα και πολιτικά σχήματα.
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πρόθεση ψήφου στο 22,6%, με μικρή ανάκαμψη σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, κυρίως λόγω της επανασυσπείρωσης του ακροατηρίου της και όχι λόγω πραγματικής ανάκαμψης του κυβερνητικού έργου. Το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας ισοψηφούν στη δεύτερη θέση με 14% και 14,2% αντίστοιχα, ενώ το ΚΚΕ ακολουθεί με 8,7% και η Ελληνική Λύση με 8,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε ελεύθερη πτώση, υποχωρώντας κάτω από το 5% και καταγράφοντας συσπείρωση μόλις 39,2%, με διαρροές προς όλους σχεδόν τους υπόλοιπους σχηματισμούς της αντιπολίτευσης.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η κοινωνία δεν βλέπει σε κανένα κόμμα πειστική εναλλακτική εξουσίας. Ακόμα και πολιτικοί αρχηγοί με θετικό πρόσημο δημοτικότητας, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου ή ο Δημήτρης Κουτσούμπας, δεν μεταφράζονται σε σενάρια διακυβέρνησης. Ο πιο «κατάλληλος» για πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη μέτρηση, παραμένει ο «Κανένας», κάτι που επιβεβαιώνει την κρίση πολιτικής εκπροσώπησης.
Αυτός ο αποσυντονισμός αποτυπώνεται και στη θέση για πρόωρες εκλογές: το 52% ζητά να εξαντληθεί η τετραετία, ενώ το 45% θέλει κάλπες άμεσα. Το ρήγμα είναι καθαρά πολιτικό και ταξικό – αριστεροί και κεντροαριστεροί ζητούν ανατροπή, ενώ κεντροδεξιοί και δεξιοί επιλέγουν σταθερότητα, έστω κι αν αναγνωρίζουν τα κυβερνητικά αδιέξοδα.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι, παρά τη φθορά της κυβέρνησης, κανένας πολιτικός σχηματισμός της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να πείθει ως εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Η εικόνα είναι μιας κοινωνίας σε κρίση, χωρίς πολιτικό ανάχωμα, χωρίς συλλογική προοπτική. Ένα τοπίο πολιτικής ερήμωσης που δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Η ταυτότητα της έρευνας:
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, με τα εξής χαρακτηριστικά:
-
Χρόνος διεξαγωγής: 14–20 Μαΐου 2025
-
Μέγεθος δείγματος: 1.303 άτομα, ηλικίας 17 ετών και άνω
-
Μέθοδος συλλογής: Συνδυασμός τηλεφωνικών συνεντεύξεων (70% σταθερά – 30% κινητά) και online συμμετοχής
-
Σταθμίσεις: Φύλο, ηλικία, ψήφος στις Ευρωεκλογές 2024
-
Μέγιστο στατιστικό σφάλμα: ±2,7%
-
Επιβλέποντες/Συνεντευκτές: 3 επόπτες και 34 συνεντευκτές – το 100% των online και το 24% των τηλεφωνικών συνεντεύξεων ελέγχθηκαν για ακρίβεια
Διαβάστε επίσης:
Σέρρες: Απαγορεύτηκε η κατανάλωση νερού σε 2.000 νοικοκυριά εξαιτίας αυξημένων τιμών ουρανίου
«Καρφί» Σταϊκούρα σε Κυρανάκη: «Χρειάζεται περισσότερη ουσία και λιγότερη επικοινωνία»
ΥΠΑΑΤ ή… γραφείο επικοινωνίας ιδιωτικών εταιρειών;
Πρόταση Φάμελλου: Να καλέσει η Βουλή τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς
Ρωγμές και πεσμένοι σοβάδες στην Κνωσό – Εικόνες εγκατάλειψης που σοκάρουν (Photos)
Η Χάρις Αλεξίου αποχαιρετά τον Αχιλλέα Θεοφίλου
Πρωτοβουλία Γεραπετρίτη στον ΟΗΕ για αμάχους – Αναζητείται… το θύμα και ο θύτης