Μεξικό: Αιματηρή συμπλοκή εμπόρων ναρκωτικών

Μεξικό: Αιματηρή συμπλοκή εμπόρων ναρκωτικών

Σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ομάδες διακινητών μεταναστών είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο εξ αυτών και άλλοι επτά άνθρωποι να τραυματιστούν στο νότιο Μεξικό, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Γουατεμάλα, γνωστοποίησαν χθες Δευτέρα οι τοπικές αρχές.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν το πρωί της Κυριακής στην κοινότητα Βενουστιάνο Καράνσα, στην Πολιτεία Τσιάπας, όπου κάτοικοι ειδοποίησαν τις αρχές πως βρισκόταν σε εξέλιξη ανταλλαγή πυρών.

Όταν έφθασαν επιτόπου, οι αστυνομικοί βρήκαν τα πτώματα δύο γουατεμαλτέκων, φερόμενων ως κακοποιών, καθώς και επτά τραυματίες: έξι γουατεμαλτέκους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, κι έναν φερόμενο ως διακινητή, μεξικανό υπήκοο, 36 ετών.

Οι αρχές της Γουατεμάλας επιβεβαίωσαν τον θάνατο δύο υπηκόων της κεντροαμερικανικής χώρας.

Επρόκειτο κατ’ αυτές για δύο φερόμενους ως διακινητές μεταναστών, 30 και 34 ετών, μέλη μιας κοινότητας αυτοχθόνων τσούχε, από το Ουεουετενάνγκο, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Organización Campesina Emiliano Zapata-Región Carranza, τοπική μη κυβερνητική οργάνωση, υπογράμμισε πως έχει ενημερώσει επανειλημμένα για τη δράση ομάδων οπλισμένων κακοποιών στην περιοχή, «χωρίς καμία αρχή να αναλάβει δράση» για να «εξαρθρώσει» τα δίκτυά τους ή να φροντίσει να «τιμωρηθούν» για τις ενέργειές τους.

Η OCEZ-Región Carranza θεωρεί πως υπάρχει συναλλαγή ανάμεσα στην αστυνομία και τους διακινητές.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, μια μπάρα σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο έχει υψωθεί για να μπορούν να περνούν «Κεντροαμερικανοί», τόσο κακοποιοί όσο και μετανάστες.

Οι μετανάστες που τραυματίστηκαν είχαν αναχωρήσει από τη Γουατεμάλα την Παρασκευή, με την ελπίδα να φθάσουν στις ΗΠΑ. Γενικά, οι μετανάστες πληρώνουν 7.000 ως 8.000 δολάρια στους διακινητές.

Αντιπροσωπεία των αρχών της Γουατεμάλας αναχώρησε για τον τόπο όπου καταγράφηκε το αιματηρό επεισόδιο, για να προσφέρει προξενική συνδρομή στους τραυματίες και να οργανώσει τον επαναπατρισμό τους.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την έναρξη μιας επιχείρησης της αστυνομίας και του στρατού με σκοπό να μειωθεί η βία στην περιοχή.

Η αεροπορική και χερσαία επιχείρηση θα διαρκέσει έναν μήνα και θα επικεντρωθεί κυρίως σε κοινότητες όπου αναφέρεται η παρουσία συμμοριών.

Το Μεξικό μοιράζεται σύνορα μήκους σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων με τη Γουατεμάλα, τα οποία περνούν παράνομα χιλιάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική κάθε χρόνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter