Μεξικό: Ανάμιξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του καταγγέλλει ο πρόεδρος Ομπραδόρ

Μεξικό: Ανάμιξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του καταγγέλλει ο πρόεδρος Ομπραδόρ

«Άστραψε και βρόντηξε» ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος κατηγόρησε την Τρίτη τις ΗΠΑ για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του, αντιδρώντας σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορούσε τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, εναντίον της οποίας οργανώθηκαν την Κυριακή πολλές διαδηλώσεις.

«Όπως το έχουν κακό συνήθειο, ανακατεύονται πάντα σε υποθέσεις που δεν τους αφορούν», είπε ο Μεξικανός πρόεδρος στην καθιερωμένη, καθημερινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας παράλληλα επένδυση της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla στο Μεξικό.

«Στο Μεξικό, γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης δημόσιας συζήτησης για τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις που θέτουν σε δοκιμασία την ανεξαρτησία των εκλογικών και δικαστικών θεσμών», σχολίασε την Κυριακή ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Λατινικής Αμερικής, Μπράιαν Νίκολς.

Η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία και σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση, η οποία θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο απειλεί την ανεξαρτησία του ΙΝΕ, σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του 2024. Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους «ανεξάρτητους» εκλογικούς θεσμούς.

Πηγή: Reuters, AFP

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter