Μεξικό: Εκτέλεση συνδικαλιστή – Σχετίζεται με την βία γύρω από τις κλοπές καυσίμων

Μεξικό: Εκτέλεση συνδικαλιστή – Σχετίζεται με την βία γύρω από τις κλοπές καυσίμων

Άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν συνδικαλιστή στην πόλη Σαλαμάνκα του κεντρικού Μεξικού, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Κυριακή, εν μέσω του συνεχιζόμενου κύματος βίας στην Πολιτεία Γουαναχουάτο, όπου συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος αναμετρώνται ιδίως για τον έλεγχο των προσόδων από τις κλοπές καυσίμων.

Ο Χιλμπέρτο Μουνιός, πρώην ομοσπονδιακός βουλευτής και ηγέτης του συνδικάτου εργαζομένων στη χημική και την πετροχημική βιομηχανία, υπέκυψε στα τραύματά του από τα πυρά των αγνώστων στην επίθεση που δέχθηκε το Σάββατο, διευκρίνισε η πολιτειακή κυβέρνηση.

Στη Σαλαμάνκα βρίσκεται ένα από τα έξι διυλιστήρια του Μεξικού· η εγκατάσταση φυλάσσεται από τις ένοπλες δυνάμεις από την αρχή της χρονιάς, όταν ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανήγγειλε την έναρξη μιας εκστρατείας για την πάταξη της μάστιγας των κλοπών καυσίμων στη χώρα.

Το κίνητρο της επίθεσης εναντίον του Μουνιός δεν έγινε σαφές. Μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολιτείας Γουαναχουάτο περιορίστηκε να πει ότι η έρευνα που διενεργείται βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν.

Η σύγκρουση για τον έλεγχο της πρόσβασης στους αγωγούς μεταφοράς καυσίμων μετέτρεψε την άλλοτε συγκριτικά ήσυχη Πολιτεία Γουαναχουάτο, όπου έχουν την έδρα τους πολλά εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε μια από αυτές που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα λόγω της βίας των συμμοριών.

Από το 2007 ως το 2018, ο ετήσιος αριθμός των ανθρωποκτονιών στη Γουαναχουάτο αυξήθηκε αλματωδώς, υπερδεκαπλασιάστηκε φθάνοντας τις 2.600 και πλέον.

Όταν ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο ο Λόπες Ομπραδόρ υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει τη βία στο Μεξικό. Όμως μέχρι τώρα, οι ανθρωποκτονίες αντιθέτως αυξάνονται.

Συνολικά 969 έρευνες για ανθρωποκτονίες άρχισαν να διενεργούνται στη Γουαναχουάτο το πρώτο τετράμηνο της θητείας του νέου κεντροαριστερού προέδρου του Μεξικού, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σύγκριση με εκείνον της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter