Μεξικό: Η επαρχία Τσιάπας βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου

Μεξικό: Η επαρχία Τσιάπας βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου

Οι Ζαπατίστας προειδοποιούν άπαντες ότι ίσως να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην νότια επαρχία Τσιάπας του Μεξικό, έπειτα από την απαγωγή δύο μελών της κοινότητας.

Ο υποδιοικητής Γκαλεάνο που ηγείται και υπογράφει την ανακοίνωση των Ζαπατίστας αποκηρύττει την διαφθορά της κυβέρνησης της Τσιάπας και καταγγέλλει τις προβοκάτσιες κατά των Ζαπατίστας. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την οργάνωση ORCAO και τις αρχές της πολιτείας Τσιάπας ότι δύο μέλη των Ζαπατίστας απήχθησαν εξαιτίας τους. Σημειώνεται ότι τα δύο μέλη απελευθερώθηκαν την ίδια μέρα που εκδόθηκε η ανακοίνωση έπειτα από πολλές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τους Ζαπατίστας η ORCAO είναι μία παραστρατιωτική οργάνωση που δέχεται εντολές από την κυβέρνηση της πολιτείας Τσιάπας. Η ORCAO διαθέτει στολές, εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά που έχουν προέλθει από τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης που στόχο είχαν την καταπολέμηση της φτώχειας. Επίσης, καταγγέλλεται ότι μέλη της ORCAO πυροβολούν σε μία Ζαπατίστικη κοινότητα κάθε βράδυ.

Για τον υποδιοικητή των Ζαπατίστας οι πρόσφατες απαγωγές ήταν μία απευθείας προβοκάτσια για την αποσταθεροποίηση των Ζαπατίστας αλλά και την ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κατηγορώντας ευθέως τον κυβερνήτη της πολιτείας, Ρουτίγιο Εσκανδόν Καδένας, ο οποίος είναι και μέλος του κυβερνώντος κόμματος MORENA.

«Σταματήστε να παίζετε με τη φωτιά ή θα καείτε» προειδοποίησαν οι Ζαπατίστας ενώ προσέθεσαν ότι την «επόμενη φορά δεν θα υπάρχει ανακοίνωση. Δεν υπάρχουν λόγια, μόνο πράξεις.»

Ποιοι είναι οι Ζαπατίστας

Οι Ζαπατίστας έκαναν την εμφάνιση τους ως αντάρτες την 1η Ιανουαρίου 1994 κηρύττοντας τον πόλεμο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικό εξαιτίας την βαθιάς ανισότητας και της καταπίεσης που βίωναν οι τοπικές κοινότητες από τις αρχές.

Το 2005 οι αντάρτες ανακοίνωσαν ανακωχή και επαναθεμελιώθηκαν ως ένα αριστερόστροφο πολιτικό κίνημα, δίχως όμως να παραδώσουν τα όπλα. Οι Ζαπατίστας αντιμάχονται τον νεοφιλελευθερισμό, καπιταλισμό και ρατσισμό ενώ τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και LGBTQ ατόμων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter