Μεξικό: Ρεπορτάζ για εκείνες που επέζησαν από απόπειρες γυναικοκτονίας παίρνει το βραβείο Μπριτς – Βαλδές

Μεξικό: Ρεπορτάζ για εκείνες που επέζησαν από απόπειρες γυναικοκτονίας παίρνει το βραβείο Μπριτς – Βαλδές

Ρεπορτάζ με θέμα γυναίκες που επέζησαν από απόπειρες γυναικοκτονίας έλαβε χθες Πέμπτη το βραβείο Μπριτς-Βαλδές, αφιερωμένο στη μνήμη δύο δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 2017 στο Μεξικό, όπου ήδη φέτος έχουν σκοτωθεί ένδεκα εργαζόμενοι σε ΜΜΕ.

Η δημοσιογράφος Γκλόρια Πίνια και η ομάδα της έλαβαν αυτό το βραβείο προαγωγής της δημοσιογραφίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απονέμεται από το 2018. Τιμήθηκε επίσης, στη δεύτερη θέση, ρεπορτάζ με τις μαρτυρίες γυναικών που εργάζονται στον ιατροδικαστικό τομέα υπό τον τίτλο «Εξετάζοντας τον θάνατό μας».

«Πρόκειται για γυναίκες που βίωσαν καταστάσεις ακραίας βίας. Δεν είναι νεκρές, όμως διατρέχουν μόνιμα κίνδυνο να δολοφονηθούν», επισήμανε η Γκλόρια Πίνια παραλαμβάνοντας το βραβείο της.

Υπογραμμίζει στην έρευνά της ότι από τις 1,7 εκατ. βίαιες επιθέσεις εναντίον γυναικών που καταγράφηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια από τις μεξικανικές εισαγγελίες, σε μόλις 781 περιπτώσεις έγιναν δίκες για απόπειρες γυναικοκτονίας.

Πολλές υποθέσεις καταχωρίζονται απλά ως περιπτώσεις «οικογενειακής βίας».

Καθημερινά, στο Μεξικό δολοφονούνται δέκα γυναίκες, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

«Μια από τις διαστάσεις της δουλειάς μας ως δημοσιογράφοι είναι να βρίσκουμε τρόπο να ταρακουνάμε τα πράγματα», για να μη μπορεί να θεωρηθεί «φυσιολογικό» αυτό που συμβαίνει, επισήμανε η δημοσιογράφος Πάουλα Μόνακο Φελίπε, από τις συντάκτριες του άρθρου «Εξετάζοντας τον θάνατό μας: τι σημαίνει να είσαι γυναίκα ιατροδικαστικός στο Μεξικό», που δημοσίευσε το περιοδικό Gatopardo.

«Ούσες γυναίκες, διατρέχουν κίνδυνο να δολοφονηθούν οι ίδιες λόγω της προσπάθειάς τους να κατανοήσουν τι έχει συμβεί, πώς μας σκοτώνουν», περιέγραψε.

Τα δύο ρεπορτάζ επιλέχθηκαν ανάμεσα στα δέκα που χαρακτηρίστηκαν φιναλίστ και καταπιάστηκαν με διάφορες υποθέσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό, από τη δολοφονία το 2019 του αυτόχθονα αγρότη ακτιβιστή Σαμίρ Φλόρες, ως την κατάσταση των μεταναστών, τις εξαφανίσεις…

Το Γαλλικό Πρακτορείο συμμετέχει στην κριτική επιτροπή που απονέμει το βραβείο, όπως και ο ΟΗΕ και πολλές πρεσβείες.

Το βραβείο απονέμεται στη μνήμη δύο δημοσιογράφων που έπεσαν θύματα φόνων εξαιτίας των ρεπορτάζ και των ερευνών τους. Η Μιροσλάβα Μπριτς και ο Χαβιέρ Βαλδές δολοφονήθηκαν με μερικούς μήνες διαφορά το 2017. Ο δεύτερος ήταν ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Σιναλόα.

«Έχουν όλο μας τον σεβασμό, όλο μας τον θαυμασμό, όλη μας την ευγνωμοσύνη. Είναι κολακευτικό να παίρνεις ένα βραβείο που φέρει το όνομά τους», είπε, συγκινημένη, η δημοσιογράφος Ουέντι Σελένε Πέρες, επίσης συντάκτρια του ρεπορτάζ για τις εργαζόμενες στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν δολοφονηθεί ήδη ένδεκα δημοσιογράφοι στο Μεξικό, μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter