Μέχρι το τέλος του χρόνου ο θεμέλιος λίθος για την πρεσβεία της Ελλάδος στη Λευκωσία

Μέχρι το τέλος του χρόνου ο θεμέλιος λίθος για την πρεσβεία της Ελλάδος στη Λευκωσία

Με τις υπογραφές του μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρου, και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκου Κοτζιά, οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την πώληση στο ελληνικό Δημόσιο οικοπέδου οκτώ στρεμμάτων της μονής, απέναντι από το μετόχιο της στην Έγκωμη, της Λευκωσίας, για ανέγερση πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας. 

Είχε προηγηθεί δικαστική διαμάχη, στο πλαίσιο της οποίας τον περασμένο Μάιο ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατέθεσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Στα μέσα του περασμένου Ιουλίου ο μητροπολίτης, Νικηφόρος, ο οποίος είναι και ηγούμενος της Μονής Κύκκου, μιας από τις πλουσιότερες στον ορθόδοξο χώρο, απέσυρε την αγωγή και το δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ σύντομα θα έλθουν στην Λευκωσία τεχνικοί από την Αθήνα για την αποτύπωση του οικοπέδου και θα ακολουθήσει η εκπόνηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων και έκδοση της πολεοδομικής άδειας. Στόχος και των δύο πλευρών- Μονής Κύκκου και ελληνικού ΥΠΕΞ- είναι να τεθεί ο θεμέλιος λίθος, αν καταστεί δυνατόν, μέχρι το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου.

Ο Ν. Κοτζιάς και ο μητροπολίτης Κύκκου χαρακτήρισαν την σημερινή μέρα «ιστορική». Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι είναι συγκινημένος και ευτυχής.

«Χάρη στη μονή και στη σοφία του ηγουμένου της θα μπορέσουμε να χτίσουμε μία όμορφη ελληνική Ππεσβεία και μία όμορφη ελληνική κατοικία για τον πρέσβη μας. Είμαι ευτυχής, που στο κέντρο της Λευκωσίας θα κυματίζει η ελληνική σημαία και ο ελληνισμός χάρη στη μονή» δήλωσε.

Μετά την υπογραφή ο κ. Νικηφόρος δώρισε στον Έλληνα υπουργό την εικόνα της Παναγίας του Κύκκου με αργυρή επένδυση. Ο κ. Κοτζιάς πρόσφερε το βιβλίο του «ΚΥΠΡΟΣ 2015-2018».

Σήμερα, είπε, παίρνουμε δύναμη, έμπνευση με μεγαλύτερη πίστη να δουλέψουμε για τη λύση του Κυπριακού. Αυτή, σημείωσε, είναι η ουσία της σημερινής συνάντησης, αυτή είναι η ουσία των μικρών δώρων που ανταλλάξαμε -σημαντικών για μένα. «Αυτή είναι η ουσία του μεγάλου δώρου που μας έγινε, το οικόπεδο πάνω στο οποίο θα χτιστεί η ελληνική πρεσβεία. Το όνειρό μας δεν είναι μόνο να δούμε μια όμορφη, λειτουργική και παραγωγική ελληνική πρεσβεία. Το όνειρό μας είναι αυτή Πρεσβεία να είναι σε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο», τόνισε ο Ν. Κοτζιάς.

Ο μητροπολίτης Νικηφόρος, αφού αναφέρθηκε στην αρωγή της μονής στους αγώνες του ελληνικού έθνους, εξέφρασε την ελπίδα να δει ένα καλλιμάρμαρο κτίριο, το οποίο «να μυρίζει Ελληνισμό». Τόνισε ότι επιθυμία του είναι να βλέπει απέναντι από το μετόχιο της μονής να κυματίζει η σημαία της Ελλάδος.

Η υπόθεση με το οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ξεκίνησε το 1998. Τότε αγοράστηκε από την Ελλάδα έναντι περίπου 800 χιλιάδων ευρώ- πολύ μικρότερη από την τιμή της αγοράς. Η Μονή, όπως είχε πει, πούλησε το οικόπεδο σε χαμηλότερη τιμή με την προϋπόθεση της ανέγερσης πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας εντός δέκα χρόνων.

Η ανέγερση δεν ξεκίνησε και στην συνέχεια με την είσοδο της Ελλάδος στο πρώτο μνημόνιο το οικόπεδο περιήλθε στην ιδιοκτησία ΤΑΥΠΕΔ και η Μονή Κύκκου ισχυρίστηκε ότι το οικόπεδο επρόκειτο να πουληθεί. Η μονή προσέφυγε στο δικαστήριο εξασφάλισε ασφαλιστικά μέτρα και μετά με αγωγή ζήτησε την επιστροφή του οικοπέδου. Βέβαια, αν κέρδιζε την υπόθεση θα έπρεπε να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των περίπου 800 χιλ. ευρώ συν τόκους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter