«Μη μιλάς για τον φόνο!»

«Μη μιλάς για τον φόνο!»

Απειλείται μάρτυρας της δολοφονίας της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚί στη Βόρεια Ιρλανδία

Την είχαν αποκαλέσει το νέο «ανερχόμενο αστέρι της δημοσιογραφικής έρευνας». Ηταν μόλις 29 ετών, είχε βραβευτεί για τη δουλειά της, είχε υπογράψει συμβόλαια για την έκδοση βιβλίων, ήταν ακτιβίστρια και ανοιχτά ομοφυλόφιλη.

Η πολλά υποσχόμενη καριέρα της Λάιρα ΜακΚί έλαβε απότομα και βίαια τέλος τον Απρίλιο του 2019, όταν δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που κάλυπτε συμπλοκές ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές στην περιοχή του Ντέρι στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΜακΚί βιντεοσκοπούσε με το κινητό της τηλέφωνο τις συμπλοκές και βρισκόταν δίπλα σε αστυνομικό όχημα την ώρα που δέχτηκε τη σφαίρα.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο δράστης στόχευε τους αστυνομικούς και όχι την ίδια. Την ευθύνη για τον θάνατό της ανέλαβε με ανακοίνωσή του ο νέος ΙΡΑ, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τη σύντροφο, την οικογένεια και τους φίλους της.

Την προηγούμενη εβδομάδα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και ανακρίνονται για τη δολοφονία της νεαρής δημοσιογράφου. Οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής τόνισαν πως εργάζονται σκληρά για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και επανέλαβαν το κάλεσμά τους για την παροχή πληροφοριών από όσους ήταν μάρτυρες στο περιστατικό.

«Πιστεύω ότι ορισμένα άτομα εντός της κοινότητας γνωρίζουν τι έχει συμβεί και ποιοι έχουν εμπλακεί. Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι μπορεί να φοβούνται να μας μιλήσουν. Ωστόσο εγγυώμαι προσωπικά την ασφάλεια και την ανωνυμία όσων συμβάλουν στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης, η οποία σε λίγους μήνες θα κλείσει χρόνο» δήλωσε ο Τζέισον Μέρφι, εκ των αστυνομικών που ερευνούν την υπόθεση.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι μία εκ των μαρτύρων της υπόθεσης, η δημοσιογράφος Λιόνα Ο’Νιλ, δέχεται διαρκείς απειλές από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως συμβάλλει στη διαλεύκανση της δολοφονίας. Πριν από λίγο καιρό σε ένα μεγάλο γκραφίτι που εμφανίστηκε στην περιοχή του Ντέρι αποκαλείται «καρφί» και συνεργάτιδα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI5.

Η Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων καταδίκασε το γκραφίτι και το χαρακτήρισε επικίνδυνο και κακόηθες.

Μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος, η οποία ήταν παρούσα στη δολοφονία της ΜακΚί, δέχεται συστηματικά επιθέσεις στο διαδίκτυο από διάφορα τρολ αλλά και υποστηρικτές διάφορων θεωριών συνωμοσίας οι οποίοι την κατηγορούν όχι μόνο ότι έδωσε ψευδείς πληροφορίες με τις μαρτυρίες της αλλά και πως ήταν η ίδια υπεύθυνη για τη δολοφονία της ΜακΚί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter