Μη μιλάς, μην αντιδράς, ενοχλείται ο «Μωυσής»

Μη μιλάς, μην αντιδράς, ενοχλείται ο «Μωυσής»

Στοχοποιούν και κατασυκοφαντούν τους γιατρούς του ΕΣΥ όταν δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις για τις ανεπάρκειες που καταγγέλλουν

Η στοχοποίηση και το bullying των υγειονομικών στα νοσοκομεία δεν είναι ελληνική τακτική. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας στις ΗΠΑ υπό απειλή ήταν γιατροί και νοσηλευτές που δημοσιοποιούσαν τις συνθήκες εργασίας τους. «Τα νοσοκομεία φιμώνουν νοσοκόμες, σε μια προσπάθεια να περισώσουν την εικόνα τους» κατήγγειλε εκπρόσωπος της ένωσης νοσοκόμων της Ουάσινγκτον.

Στην Ελλάδα, από το πρώτο κύμα κιόλας της πανδημίας, όταν γιατροί και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής μιλούσαν για τραγικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας ή για την ακαταλληλότητά τους αυτομάτως είτε κατηγορούνταν για fake news είτε χαρακτηρίζονταν από τα πολιτικά τους πιστεύω για να φανούν υποκινούμενοι από την αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα όμως δύο νοσοκομεία εγγράφως, και πολλά άλλα προφορικά, απαγόρευσαν στους εργαζόμενούς τους να μιλούν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε εργαζόμενο να προβαίνει σε δηλώσεις προφορικές ή έγγραφες στα Μέσα Ενημέρωσης που αφορούν στη διαχείριση “ύποπτων” ή επιβεβαιωμένων περιστατικών του νέου κορωναϊού» ανακοίνωσε η διοίκηση του Λαϊκού. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της διοίκησης του Ευαγγελισμού: «Σας ενημερώνουμε ότι καμία συνέντευξη ή δήλωση που αφορά στο νοσοκομείο δεν θα γίνεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χωρίς την προηγούμενη έγκριση της διοίκησης».

Η διάθεση να διαψευστεί καθετί που χαλούσε τη… μαγική εικόνα

της απόλυτης διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση μετουσιωνόταν είτε σε απειλές και προσωπικές στοχοποιήσεις είτε ακόμη και σε διαψεύσεις καταγγελιών που ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο αυτό που συζητά μεγάλη μερίδα των νοσοκομειακών γιατρών: «Η κυβέρνηση δεν θέλει να διαχειριστεί την κρίση αλλά θέλει να δείχνει ότι τη διαχειρίζεται».

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ Θανάση Σιούλη, οι δηλώσεις του οποίου γκρέμισαν το αφήγημα ότι όλα είναι υπό έλεγχο. «Στις 10/10 στις πρωινές μου δηλώσεις ανέφερα ότι όντως σήμερα, ημέρα γενικής εφημερίας, ξεκινήσαμε με 25 κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό πλήρως καλυμμένες. Τους θορύβησε και όπως έμαθα αναγκάστηκαν βεβιασμένα και μετά από συσκέψεις να πιέσουν για να εξευρεθούν άλλες επτά κλίνες και βγήκε το περιβόητο δελτίο Τύπου το μεσημέρι το οποίο έλεγε ότι διαψεύδουμε ρητά τον κ. Σιούλη διότι ξεκινήσαμε την εφημερία με επτά κλίνες κενές». Οι γιατροί του νοσοκομείου βέβαια γνώριζαν την αλήθεια.

«Για όσους μιλήσαμε και συνεχίζουμε να μιλάμε δεν υπάρχει θέμα φόβου. Επιχειρήθηκε στην ουσία από την πλευρά τους να δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα με στόχο να επιβάλουν φίμωτρο. Αντιδρούμε και αρνούμαστε να υποκύψουμε σε τέτοιες πιέσεις. Δεν διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα και δεν μεγαλοποιούμε καμιά κατάσταση. Αναδεικνύουμε τα προβλήματα που υπάρχουν με στόχο έστω την υστάτη στιγμή η κυβέρνηση να αναγκαστεί να πάρει κάποια μέτρα για να προστατευτεί η κοινωνία» ξεκαθαρίζει ο Θ. Σιούλης.

Στοχοποίηση για παραδειγματισμό

Για στοχοποίηση όσων περιγράφουν την πραγματικότητα του ΕΣΥ με πρόθεση τον παραδειγματισμό μιλά στο Documento και η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης. «Εμμέσως ασκείται τρομοκρατία. Υπάρχουν τηλεφωνήματα από συναδέλφους που αναφέρουν στους συνδικαλιστές τι συμβαίνει στα νοσοκομεία τους, αλλά δεν θέλουν να το καταγγείλουν. Εχουμε τηλεφωνήματα από τη δυτική Ελλάδα και από τη Θεσσαλία για διοικήσεις νοσοκομείων, για τιμωρίες, για απειλές».

Η Δ. Κατσίμπα περιγράφει την τακτική που ωθεί όσους υγειονομικούς θελήσουν να μιλήσουν δημόσια να έχουν πάντα μια δεύτερη σκέψη: «Θα του καταλογιστεί ότι είναι ψεύτης, καθοδηγούμενος πολιτικά, ότι το κάνει για τη δημοσιότητα. Αισθανόμαστε ότι έχουμε μια δαμόκλειο σπάθη η οποία είναι ελάχιστα χιλιοστά από τον σβέρκο μας. Το αισθανόμαστε από τον τρόπο που μας μιλάνε, από τους ελέγχους που κάνουν για να μας τη στήσουν στο ελάχιστο παράπτωμα».

«Το σφυροδρέπανο ή τον όρκο του Ιπποκράτη;»

«Ας διαλέξει ο κ. Τσουκαλάς τι υπηρετεί. Τον όρκο στον Ιπποκράτη ή το σφυροδρέπανο;» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Χαρούλα Γιασιράνη για τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Λέρου, Πάτμου, Αστυπάλαιας και Λειψών Γιώργο Τσουκαλά, σφόδρα ενοχλημένη από την πρωτοβουλία των γιατρών του Κέντρου Υγείας Πάτμου να πράξουν προς όφελος της δημόσιας υγείας αυτό που έπρεπε να πράττει συνεχώς η πολιτεία.

Κατόπιν πρότασης του δημάρχου Πάτμου, οι γιατροί είχαν αποφασίσει την πραγματοποίηση τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η περιφέρεια θα προμήθευε τα υλικά. Οταν αυτά έφτασαν σε ένα κουτί που περιείχε τέσσερις φόρμες μίας χρήσης, ένα κουτάκι με απλές μάσκες, ένα κουτάκι γάντια και τεστ αντισωμάτων εντελώς ακατάλληλα (ανιχνεύουν παρελθούσα λοίμωξη – αν ανιχνεύσουν), η περιφέρεια τα φωτογράφισε και διένειμε τις εικόνες σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Η αποκάλυψη όμως από τον κ. Τσουκαλά προφανώς δεν άρεσε και για να απαξιωθεί ο αγώνας των γιατρών τον συνέδεσε με πολιτικά κίνητρα. Ξεκίνησε η στοχοποίηση μέσω της επίμαχης ανακοίνωσης και από τον τοπικό Τύπο. «Δηλαδή ένας γιατρός δεν μπορεί να είναι και κομμουνιστής;» είναι το εύλογο ερώτημα του στοχοποιηθέντος γιατρού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter