MH17: Ρωσικό «δάκτυλο» στις έρευνες καταγγέλλει η Ολλανδία

MH17: Ρωσικό «δάκτυλο» στις έρευνες καταγγέλλει η Ολλανδία

Η Ρωσία επιδιώκει «να παρεμποδίσει ενεργά» τις έρευνες για τη συντριβή του Boeing 777 της πτήσης MH17, καταγγέλλουν σήμερα οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές, κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης στην Ολλανδία τριών Ρώσων και ενός Ουκρανού, οι οποίοι κατηγορούνται πως προκάλεσαν την πτώση του αεροσκάφους πάνω από την Ουκρανία το 2014.

Οι κατηγορίες των εισαγγελικών αρχών ενάντια στη Ρωσία κάνουν λόγο για κυβερνοπειρατεία με στόχο τους ερευνητές της υπόθεσης, εκφράζοντας φόβους μήπως η Μόσχα προσπαθεί να εντοπίσει τους μάρτυρες.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν ενεργά να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες να λάμψει η αλήθεια πίσω από την συντριβή της πτήσης ΜΗ17», δήλωσε στο δικαστήριο του Σίπχολ, στα περίχωρα του Άμστερνταμ, ο εισαγγελεας Τις Μπέργκερ.

«Οι βρετανικές και οι ολλανδικές αρχές έχουν εντοπίσει πως Ρώσοι πράκτορες της GRU (στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες) εμπλέκονται στις προσπάθειες πειρατείας των συστημάτων των ερευνητικών αρχών της Μαλαισίας», πρόσθεσε ο Μπέργκερ.

Σύμφωνα με την ολλανδική εισαγγελία υπάρχει «ορατός κίνδυνος για την ασφάλεια των μαρτύρων» στην υπόθεση αυτή, πολλοί εκ των οποίων θα καταθέσουν ανωνύμως.

«Η χρήση των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαρτύρων στην έρευνα τούτη είναι ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο. Οι υπηρεσίες έχουν την ικανότητα να παγιδεύουν τις επικοινωνίες και να επιτηρούν τις μετακινήσεις ανθρώπων», εξήγησε ο Μπέργκερ.

«Πολλοί από τους μάρτυρες στην υπόθεση τούτη τονίζουν πως φοβούνται για τη ζωή τους, εάν η ταυτότητά τους αποκαλυφθεί, πρόσθεσε.

Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για να προστατευθεί η ταυτότητα των μαρτύρων, που είχαν καταθέσει πως Ρώσοι στρατιώτες με πυραύλους BUK βρίσκονταν στην περιοχή, στα ανατολικά της Ουκρανίας όπου μαίνονταν μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Ρώσων αυτονομιστών, απ’ όπου είχε εκτοξευθεί ο πύραυλος ο οποίος έπληξε την πτήση ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ. Από τη συντριβή του αεροσκάφους είχαν χάσει τη ζωή τους 298 επιβαίνοντες, οι 196 εκ των οποίων ήσαν Ολλανδοί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter