Μηδενικά επιτόκια του ευρώ έως το καλοκαίρι του 2019

Μηδενικά επιτόκια του ευρώ έως το καλοκαίρι του 2019

«Παγώνει» τα (μηδενικά) επιτόκια για ένα χρόνο ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα υφιστάμενα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Η απόφαση που ελήφθη μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ρήγα της Λεττονίας, αντανακλά αφενός την ισχυρή προοπτική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον, αφετέρου.

Πράγματι η ΕΚΤ αναθεώρησε επι τα βελτίω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης στο 2,4% από 2,1% για φέτος. Διατήρησε, ωστόσο, αμετάβλητη την προβλέψη της για το 2019% στο 1,9%, καθώς και για το 2020 στο 1,7%. Θετικά είναι επίσης τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού, γεγονός που συνέβαλε στην απόφαση για τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στο τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ προβλέπει επιτάχυνση του πληθωρισμού για φέτος στο 1,7% από 1,4% όπως και για το 2019 στο 1,7% απο 1,4%, ενω διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη τηςς για το 2020 στο 1,7%.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου «η ΕΚΤ δεν συζήτησε εάν ή πότε θα αυξήσει τα επιτόκια της», προσθέτοντας ότι η πρόοδος προς την προσαρμογή του πληθωρισμού ήταν σημαντική μέχρι στιγμής, εξέλιξη η οποία βοήθησε στη διαμόρφωση των αποφάσεων σχετικά με τον τερματισμό του προγράμματος QE αλλά και το πάγωμα των επιτοκίων.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 

Νωρίτερα σήμερα η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από το Σεπτέμβριο περιορίζεται στα 15 δισ. ευρω μηνιαίως μέχρι και τον Δεκέμβριο οπότε και πρόκειται να σταματήσει. Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αντέδρασαν θετικά στις αποφάσεις αυτές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να κινηθούν προς τα κάτω (η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν το απόγευμα στα 0,44%). Αντιθέτως, το ευρώ δέχθηκε πιέσεις υποχωρώντας έναντι του δολαρίου στα 1,1660.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter