Μην έχετε αυταπάτες, σε κάποιους βολεύει πολύ η πολιτική αναταραχή

Μην έχετε αυταπάτες, σε κάποιους βολεύει πολύ η πολιτική αναταραχή

Ας δούμε με προσοχή και νηφαλιότητα τα δεδομένα. Δεδομένο πρώτο: η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup προσφέρει στη χώρα για πρώτη φορά έναν καθαρό δρόμο ο οποίος στο τέλος του, και αν αξιοποιηθεί όπως πρέπει να αξιοποιηθεί, γράφει έξοδος από τη μνημονιακή περιπέτεια.

Δεδομένο δεύτερο: μετά από την απόφαση του EG άρχισε η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, δηλαδή η διόρθωση της βασικής αιτίας που η χώρα αναγκάζεται να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες πληρώνοντας το βαρύ τίμημα των προαπαιτούμενων.

Τι κάνεις όταν θέλεις να ανατρέψεις αυτήν την πορεία; Αναζητείς ένα πρόσχημα για να προκαλέσεις πολιτική αναταραχή η οποία με τη σειρά της προκαλεί «συνάχι» στις αγορές. Το ονοματολογικό της πΓΔΜ και οι διχογνωμία στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης για το θέμα είναι βούτυρο στο ψωμί ορισμένων.

Στην πολιτική τα πράγματα είναι απλά μερικές φορές. Και για αυτούς που το timing έχει τη σημασία του η αιφνιδιαστική ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη ήρθε την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε το City του Λονδίνου με τους εκπροσώπους των αγορών, την ώρα που στελέχη του Ο.Δ.ΔΗ.Χ βρίσκονται στην χρηματιστηριακή πρωτεύουσα του πλανήτη για τον ίδιο λόγο και την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν στις ΗΠΑ συζητώντας πολύ σοβαρές κινήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος για το εγγύς μέλλον.

Και τι κάνουν όσοι βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια δημιουργίας πολιτικής αναταραχής; Γυρίζουν τη χώρα και τους πολίτες της πίσω στην κρίση χρέους και στην αγκαλιά του ESM και της Bundesbank.

Ίσως για να επιχειρήσουν όταν και εάν αναλάβουν να τη βγάλουν εκείνοι. Αν μάλιστα καταφέρουν να τη ρίξουν επιταχύνοντας τις πολιτικές εξελίξεις τόσο το καλύτερο γι αυτούς. Προσωπικά εκτιμώ ότι δεν θα τα καταφέρουν. Αλλά σε κάθε περίπτωση η πολιτική αναταραχή ευνοεί τα σχέδιά τους. Ο βασικός τους στόχος είναι να μη σφυρίξουν οι αγορές τη λήξη της κρίσης. Η Κυβέρνηση έχει όπλα στα χέρια της για να αποδείξει ότι παραμένει σταθερή και ισχυρή και αν χρειαστεί θα τα χρησιμοποιήσει. Επί του παρόντος πρέπει να φροντίσει ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο σχεδιασμός της για την έξοδο στις αγορές και στην ημεδαπή για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και με τη βούλα της δικαιοσύνης.       

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter