Μήνυμα Αποστολάκη σε ΝΑΤΟ: Τα επικίνδυνα περιστατικά στο Αιγαίο μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα

Μήνυμα Αποστολάκη σε ΝΑΤΟ: Τα επικίνδυνα περιστατικά στο Αιγαίο μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε σαφές τον κίνδυνο «επικίνδυνου περιστατικού» στο Αιγαίο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας. 

Η προειδοποίηση του Β. Αποστολάκη εκφράστηκε κατά την ενημέρωση των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου, παρουσία της προέδρου του εν λόγω Σώματος της Συμμαχίας, Madeleine Moon. Γεγονός που προσδίδει άλλη βαρύτητα στις δηλώσεις του κ. Αποστολάκη.

«Όσον αφορά στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία, αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία» είπε ο υπουργός και προειδοποίησε: «Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης».

Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, βάσει των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, όπως αυτά αναμένεται να διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα.

«Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, αποφασίσαμε με τον ομόλογό μου κ. Ακάρ, στη συνάντησή μας στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» εξήγησε.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στάθηκε στις ευθύνες και αρμοδιότητες που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ, γεγονός που συναρτάται άμεσα με τη γεωστρατηγική θέση που κατέχει η Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού, στο πλέγμα «πλέγμα νέων προκλήσεων ασφαλείας» αλλά και στη σταθερή συμβολή της χώρας μας στις οικονομικές υποχρεώσεις που γεννά η συμμετοχή της στη ευρωατλαντική συμμαχία. Μάλιστα, επισήμανε και την αναβαθμισμένη παρουσία του ρώσικου παράγοντα στο Αιγαίο αλλά και ευρύτερα στην περιοχή των Βαλκανίων, τονίζοντας την αναγκαιότητα διατήρησης της σύνδεσης της Ρωσίας με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας

H παρέμβαση του τούρκου βουλευτή

Ο τούρκος βουλευτής, Αχμέτ Γιλντίζ, πήρε το λόγο, παραθέτοντας την πάγια της τουρκικής πλευράς για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως αυτή εκφράζεται από την τουρκική κυβέρνηση. «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία» σημείωσε και πρόσθεσε στη συνέχεια:

«Υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».

Απάντηση Καραγιαννίδη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδης, απάντησε στα λεγόμενα του τούρκου βουλευτή, τονίζοντας ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών λύνονται σε κυβερνητικό επίπεδο και όχι σε Επιτροπές Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

«Οι επιτροπές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να συζητιούνται θέματα που αφορούν διακρατικές σχέσεις και διαμάχες» είπε ο κ. Καραγιαννίδης και συμπλήρωσε: «Οι όποιες διαφορές λύνονται σε επίπεδο κυβερνήσεων, μέσω της διπλωματικής οδού. Μιας και τα βαλκάνια έχουν ζήσει αρκετούς πολέμους τα τελευταία χρόνια, η δική μας θέληση και προοπτική είναι να ζήσουμε με ειρήνη, αλληλεγγύη και σχέσεις καλής γειτονίας». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter