Μήνυμα Ε.Ε. προς Τουρκία: Πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Μήνυμα Ε.Ε. προς Τουρκία: Πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά τη Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των Υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου, κάλεσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, την Τουρκία.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης την Κύπρο, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης: Επιμένει η Άγκυρα: «Θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Όπως τόνισε «και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία».

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη το θεωρούν ακόμη και όσον αφορά τη διάτρηση συνεχίζει οι συνομιλίες δεν πρέπει να συνεχίζονται. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στη δήλωσή της 15ης Μαίου, καταδικάζουν την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές και στα χωρικά ύδατα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter