Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου: Η εξέγερση εξακολουθεί να εγείρει συνειδήσεις

Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου: Η εξέγερση εξακολουθεί να εγείρει συνειδήσεις

“Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης και μια από τις πιο λαμπρές σελίδες των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας. Ήταν μια εξέγερση μαζική και ενωτική, η αιματηρή καταστολή της οποίας στέρησε την Χούντα από κάθε έρεισμα και έβαλε τα θεμέλια για την κατάρρευσή του δικτατορικού καθεστώτος”.

Αυτό αναφέρει στο μήνυμά του για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου του 1973 ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Από τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης, η επέτειος του Πολυτεχνείου πήρε τον χαρακτήρα μιας αγωνιστικής κινητοποίησης με παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Και παρ όλο που πολλοί θα ήθελαν -και προσπάθησαν- να σβηστεί αυτή η ιστορία από την συλλογική μνήμη, η 17η Νοέμβρη παραμένει εδώ και 44 χρόνια μια ζωντανή εκδήλωση τιμής και μνήμης, συνδεδεμένη πάντα με τα δημοκρατικά αιτήματα της κάθε εποχής.

Τέτοια αιτήματα είναι σήμερα η εμπέδωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στην χώρα, η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, που περιορίστηκε ασφυκτικά τα τελευταία χρόνια από το καθεστώς της επιτροπείας, η περιθωριοποίηση του φασισμού, του ρατσισμού, και του ακροδεξιού λαϊκισμού, το δικαίωμα όλων, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, στην μόρφωση, την δουλειά και την αξιοπρέπεια.

Η εξέγερση του Νοέμβρη εξακολουθεί να εγείρει συνειδήσεις και να φωτίζει τους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα. Τους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter