Μήνυμα Τσίπρα προς δανειστές μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας

Μήνυμα Τσίπρα προς δανειστές μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας

Μήνυμα στους δανειστές ότι πλέον είναι στιγμή να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού έστειλε ο πρωθυπουργός αμέσως με τα την ψήφιση της συμφωνίας χθες στο βράδυ στη Βουλή με 153 “ΝΑΙ”.

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως με την συμφωνία αυτή «προχωράμε επιτέλους στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους», ξεκαθαρίζοντας όμως, πως «αν δεν έχουμε θετική εξέλιξη για το χρέος, τότε δεν υπάρχει η δέσμευση να υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα». Αναφέρθηκε εκτενώς και στα αντίμετρα της συμφωνίας, σημειώνοντας πως, παρά τα όσα λέει η Ν.Δ., συνεπικουρούμενη από την πλειοψηφία των συστημικών ΜΜΕ, «τα αντίμετρα δεν είναι αέρας κοπανιστός», αντίθετα ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη περισσότερων θετικών παρεμβάσεων, έως το 2021.

Αρνητικός στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο οποίος απέδωσε την ψήφο των βουλευτών της συμπολίτευσης στον στόχο της παραμονής στην εξουσία. Πάντως, ξεκαθάρισε, ότι οποιαδήποτε είναι η επόμενη κυβέρνηση, πρέπει να εφαρμόσει τα αρνητικά μέτρα, ενώ για άλλη μια φορά έθεσε θέμα εκλογών.

Την αρχή και τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου καταψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα δύο άρθρα 70 και 71, που αφορούν στην μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και την φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, χωρίς καθεστώς εξαιρέσεων, έλαβαν αυξημένη πλειοψηφία, αφού υπερψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα της Βουλής. 

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αν και, παρά τον αποκλεισμό τους από τη συζήτηση του νομοσχεδίου, είχαν, βάσει κανονισμού, το δικαίωμα να ψηφίσουν. Σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, δηλώνουν ότι, «δεν επιθυμούμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μια άκυρη, παράνομη διαδικασία». Παράλληλα αναφέρουν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό τους από την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter