Μήνυμα Τσίπρα προς Μητσοτάκη: Να αποτραπεί το Oruc Reis αν επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Μήνυμα Τσίπρα προς Μητσοτάκη: Να αποτραπεί το Oruc Reis αν επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Η συνάντηση διήρκησε πάνω από μία ώρα με τον Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρει ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτρέψει το Oruc Reis σε περίπτωση που επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα ο ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Tους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μια επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Απέναντι σε αυτή την κλιμάκωση η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ενημέρωσε ενώ υπάρχει παραβίαση των δικαιωμάτων. Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν. Το μήνυμα που μετέφερα ξεκάθαρα στον κ. Μητσοτάκη είναι ότι οφείλει να αποτρέψει το Oruc Reis όταν αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνική υφαλοκρηπίδας, όπως έπραξε με επιτυχία η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της τον Οκτώβριο του 2018. Συνέστησα επίσης – μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και -στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι ευρωτουρκικές οι διαφορές. Όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα της Ελλάδας, παραβιάζονται και της Ευρώπης. Στο βαθμό που υπάρχει κλιμάκωση το επόμενο διάστημα και όχι αποκλιμάκωση, ζήτησα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να ζητηθούν κυρώσεις απέναντι στη Τουρκία».

Ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε επίσης πως «η διαφορά μας με την Τουρκιά είναι μια υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται και το τουρκολυβικό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο».

«Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά, οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter