Μηνύματα αλληλεγγύης ηγετών στον Έβο Μοράλες – Του προσφέρει άσυλο το Μεξικό

Μηνύματα αλληλεγγύης ηγετών στον Έβο Μοράλες – Του προσφέρει άσυλο το Μεξικό

Μετά το πραξικόπημα στη Βολιβία και την παραίτηση του Έβο Μοράλες, πολλοί ήταν εκείνοι από όλο τον κόσμο που έσπευσαν να του συμπαρασταθούν ενώ το Μεξικό του πρόσφερε και πολιτικό άσυλο.

Ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατήγγειλε το «πραξικόπημα εναντίον του λαού της Βολιβίας» και χαρακτήρισε απεχθή την απομάκρυνση του προέδρου Μοράλες από το στρατό

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, χαρακτήρισε «λυπηρό» το πραξικόπημα στη Βολιβία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Έβο Μοράλες.

Διαβάστε επίσης: Βολιβία: Δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης για Μοράλες – Κουκουλοφόροι κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας

«Η Λατινική Αμερική έχει μια οικονομική ελίτ που δεν ξέρει πώς να ζει με τη δημοκρατία και την κοινωνική ένταξη των φτωχότερων», σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε χθες Κυριακή το «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία». Ο Ντίας-Κανέλ εξέφρασε με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την «σθεναρή καταδίκη του πραξικοπήματος» και έκρινε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για να υπερασπίσει τη ζωή και την ελευθερία του Έβο», προσθέτοντας την ετικέτα #EvoNoEstasSolo («Έβο, δεν είσαι μόνος»).

Διαβάστε επίσης: Ποιο κανάλι προσφέρει δουλειά παρουσιαστή στον παραιτηθέντα Μοράλες

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε χθες Κυριακή μέσω Twitter «πραξικόπημα» την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στη Βολιβία που οδήγησε στην παραίτηση τον πρόεδρο Εβο Μοράλες.

«Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας τα οποία στασίασαν και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Εβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία».

Το Μεξικό του προσφέρει άσυλο

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ προσέφερε χθες Κυριακή άσυλο στον Έβο Μοράλες εάν το επιθυμεί μετά την παραίτησή του από την προεδρία της Βολιβίας και γνωστοποίησε ότι η μεξικανική πρεσβεία έχει ήδη υποδεχθεί περίπου είκοσι κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς. 

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε νωρίτερα μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του κατέγραψε την «υπεύθυνη συμπεριφορά του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος προτίμησε να παραιτηθεί παρά να εκθέσει το λαό του στη βία».

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ σημείωσε ότι «το Μεξικό, όπως ορίζει η παράδοσή του [σ.σ. να προσφέρει] άσυλο και να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών, υποδέχθηκε 20 πρόσωπα που ανήκουν στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της Βολιβίας στην επίσημη κατοικία [του μεξικανού πρεσβευτή] στη Λα Πας, και, εάν το αποφασίσει, θα προσφέρουμε επίσης άσυλο στον Έβο Μοράλες». Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Βολιβία, την οποία απορρίπτουμε», καθώς είναι «παρόμοια με τα τραγικά γεγονότα που αιματοκύλισαν τη Λατινική Αμερική τον προηγούμενο αιώνα». «Το Μεξικό παραμένει προσηλωμένο στη θέση του για τον σεβασμό της δημοκρατίας και των θεσμών. Όχι στα πραξικοπήματα», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ του Μεξικού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter