Μήνυση κατά υπευθύνων για την εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη: Ζητείται να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες και υπουργών

Μήνυση κατά υπευθύνων για την εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη: Ζητείται να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες και υπουργών

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου αναφορικά με τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο κατέθεσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς. 

Πρόκειται για μία μήνυση 138 σελίδων με την οποία ζητεί να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων για την εξάπλωση του κορονοϊού, μεταξύ αυτών και πολιτικών προσώπων και ειδικότερα των «αρμοδίων υπουργών» για μέτρα που δεν έλαβαν για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας.

Στη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Διαλυνάς στο Τμήμα Ασφαλείας του Λευκού Πύργου, γίνεται αναφορά σε μία σειρά από «άδικες, παράνομες και αξιόποινες πράξεις και παραλείψεις οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την ταχύτατη και ευρεία εξάπλωση του κορονοϊού στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Πιο αναλυτικά όπως επισημαίνεται «τα μέτρα που λαμβάνονταν, βρίσκονταν διαρκώς ένα βήμα πίσω, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να “διαβάσουν” και να προλάβουν την εκθετική τάση» με αποτέλεσμα χιλιάδες Θεσσαλονικείς να προσβληθούν από τον Covid-19 και δυστυχώς αρκετοί απ’ αυτούς να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους.

Για παράδειγμα σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr ο δικηγόρος Διαλυνάς στέκεται σε όσα έγιναν πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Όταν οι τοπικές αρχές εξέπεμπαν σήμα κινδύνου για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αλλά «οι αρμόδιοι υπουργοί», δεν έλαβαν μέτρα προς αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, «με αποτέλεσμα να τεθεί σε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο η υγεία των συμπολιτών μας και αρκετοί μάλιστα να βρουν άδικο θάνατο», όπως επισημαίνεται.

Συγκεκριμένα αναφορά γίνεται στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Δεκεμβρίου στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται βάσει δημοσιευμάτων που περιλαμβάνονται στη μήνυση κατά την σύσκεψη οι συμμετέχοντες ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου. Μάλιστα πρύτανης του ΑΠΘ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι σε επιδημιολογική έρευνα που είχε διεξάγει εντόπισε μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 500%.

Οι εκκλήσεις τους όμως δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα ο κορονοϊός να εξαπλωθεί ραγδαία. Για τη σύσκεψη αυτή ο δικηγόρος Διαλυνάς ζητεί να ζητηθούν επίσημα φωτοαντίγραφα των πρακτικών, «για να διαπιστωθεί ποια ακριβώς άποψη εξέφρασε έκαστος των συμμετεχόντων και ποια ακριβώς στοιχεία εισφέρθηκαν σχετικά με το επιδημιολογικό καθεστώς του Covid-19». Όπως επίσης ζητεί να διερευνηθεί ποια ήταν η θέση- εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας για το ζήτημα αυτό.

Η ανοικτή εισαγγελική έρευνα

Να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε το Documento, ήδη διεξάγεται εισαγγελική έρευνα αναφορικά με τυχόν ευθύνες λοιμωξιολόγων», στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες που μετέτρεψαν τη Θεσσαλονίκη σε «Μπέργκαμο», θέτοντας ξεκάθαρα στο μικροσκόπιο την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, έπειτα από αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος αφουγκραζόμενος ειδικούς και κοινωνία αποφάσισε να μην αποδεχτεί a priori το αφήγημα που θέλει τους χιλιάδες νεκρούς ως μοιραίες απώλειες της ατέλειωτης ποικιλίας των επιδημικών περιστάσεων.

Μετά τη στοχευμένη έρευνα που διέταξε, κλήθηκε για κατάθεση ως πρώτος μάρτυρας της σχηματισθείσας δικογραφίας στα μέσα Νοεμβρίου ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος. Να σημειωθεί ότι, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών λόγω αρμοδιότητας, με τα αποτελέσματά της να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter