Μητρόπαπας: «Εμβόλιο ψυχολογίας και ανάγκη ο μαζικός αθλητισμός»

Μητρόπαπας: «Εμβόλιο ψυχολογίας και ανάγκη ο μαζικός αθλητισμός»

Οι αγώνες της Trimore μας έχουν χαρίσει αξέχαστε στιγμές. Από τη Σύρο, την Καστοριά, την Ύδρα, τη Θράκη και το Ρέθυμνο, μέχρι την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Με πρωτότυπες ιδέες, με τον αθλητή πάντα στο επίκεντρο, με αγώνες για όλη την οικογένεια και με εξαιρετική οργάνωση με προσοχή στη λεπτομέρεια.

Ο επικεφαλής της Trimore Κωνσταντίνος Μητρόπαπας ήταν ένας από τους διοργανωτές που κατάφεραν να αφήσουν ένα αποτύπωμα μέσα στο καταστροφικό για τους μαζικούς αγώνες 2020. Με τη διοργάνωση στο Ρέθυμνο, την οποία παρακολούθησαν και χειροκρότησαν όλοι οι τοπικοί φορείς του Ρεθύμνου και της περιφέρειας Κρήτης, αλλά και ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Στην αυγή του 2021 πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως θα θέλαμε και όπως οι πιο αισιόδοξοι από εμάς περιμέναμε. Ο Κορoνοϊός είναι ακόμα εδώ και δείχνει τα δόντια του. Και το μεγάλο ερώτημα που έχουμε όλοι στα χείλη μας είναι: Θα χαθεί ακόμη μια χρονιά;

– Μπορούν να διοργανωθούν μαζικοί αγώνες το 2021;

«Ναι μπορούν να διοργανωθούν και πρέπει», λέει στο runnfun.gr o Κωνσταντίνος Μητρόπαπας και συνεχίζει: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης είναι ανυπολόγιστα μεγάλες και ο πυλώνας αυτός μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή. Οι άνθρωποι όλων ων ηλικιών και ακόμη περισσότερο οι αθλητές όλων των ηλικιών και επιπέδων, έχουν χάσει εντελώς τον προσανατολισμό τους, δεν έχουν όραμα και όρεξη. Οφείλουμε να τους δώσουμε κάτι ουσιαστικό και μια διέξοδο στα τόσο μα τόσα προβλήματα με τα οποία έχουν επιφορτιστεί. Ένα… εμβόλιο ψυχολογίας είναι πλέον επιτακτικό. Όσον αφορά στη δυνατότητα διοργάνωσης, είναι σαφές ότι υπάρχει, γιατί σε αντίθεση με άλλες εκδηλώσει της ζωής (γάμοι, βαπτίσεις, συνεστιάσεις, πανηγύρια, κίνηση στο λεωφορείο, σε τράπεζες, σε θάλασσες κλπ) οι αγώνες και τα events, διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες οι οποίοι μάλιστα ελέγχονται από τους διοργανωτές με πειθαρχεία, σοβαρότητα και συνέπεια, δεδομένου μάλιστα ότι καταθέτουν και λαμβάνουν έγκριση για συγκεκριμένο υγειονομικό πλαίσιο διαχείρισης και αναλαμβάνουν και την ευθύνη εφαρμογής του.

– Είναι οι διοργανωτές έτοιμοι να ανταπεξέλθουν και πρακτικά και οικονομικά;

«Τα πράγματα είναι δύσκολα όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, γιατί επί του πρακτικού των νέων αναγκών προσαρμόζονται. Στο οικονομικό όμως, δυστυχώς χορηγοί έχουν αποχωρήσει και η στήριξη από Δήμους και Περιφέρειες είναι αμφίβολη στο φόβο των επιπτώσεων μιας αποτυχίας (ακόμη και όταν η εκτίμηση είναι ότι δεν είναι πιθανή). Θα πρέπει όμως, εφόσον η πολιτεία επιθυμεί να επανέλθουν κάποια στιγμή αυτές οι διοργανώσεις, να σταθεί στο πλευρό των διοργανωτών και να παρέχεται βοήθεια από τη μία, από την άλλη δε να είναι δυνατή η σχετική επένδυση ιδιωτών διοργανωτών που πιστεύουν στο μέλλον του χώρου. Παράλληλα, η κινητροδότηση επιχειρήσεων να χορηγήσουν τέτοιες εκδηλώσεις αντί να ξοδεύουν όλα τα χρήματά τους στην τηλεόραση (διαφημίσεις τώρα που η θεαματικότητα είναι στα ύψη λόγο αποκλεισμού στα σπίτια) είναι εκείνη που θα μπορούσε να επαναφέρει κάποια στιγμή τον λαϊκό αθλητισμό στη θέση που του αρμόζει και τους χορηγούς να τον στηρίζουν αντί να απομακρυνθούν οριστικά από αυτόν».

– Έχουν ανάγκη οι περιοχές την παρουσία αθλητών και αθλούμενων;

«Ο τουρισμός είναι η βιομηχανία της Ελλάδος. Ο Θεματικός / αθλητικός τουρισμός (εντός Ελλάδος που είναι και πιο εύκολος σε τέτοιες περιόδους αλλά και από το εξωτερικό) αποτελεί εφαλτήριο ανάπτυξης τοπικών οικονομιών σε μια περίοδο που ειλικρινά βρίσκονται υπό πλήρη διάλυση. Οι αθλητές/αθλούμενοι από μόνοι τους αποτελούν πόλο δημιουργίας οικονομικού αποτυπώματος τόσο άμεσου (σήμερα που θα έρθουν) όσο και μακροπρόθεσμου (επιστρέφοντας ξανά ή και συστήνοντας σε άλλους τον προορισμό), συνεπώς μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα μπορεί να δημιουργήσει η προσέλκυση και συνοδών, θεατών, οικογενειών κλπ.».

– Αποτελούν οι αγώνες ψυχοθεραπεία σε έναν κόσμο που είναι έτσι κι αλλιώς πιεσμένος;

Απολύτως. Τόσο άμεση με τη συμμετοχή, την προσπάθεια, τη νίκη, όσο και με την προετοιμασία και την οριοθέτηση και υιοθέτηση στόχων ζωής, προπονήσεων, τακτικής, τουρισμού, οικογενειακών στιγμών, χαλάρωσης κλπ.

– Υπάρχει η βούληση από την τοπική αυτοδιοίκηση σε κάθε περίπτωση να συνδράμει σε θετική κατεύθυνση;

«Υπάρχει βούληση, χρειάζεται όμως και η βοήθεια της πολιτείας στην διευκόλυνση των διαδικασιών και των υγειονομικών πλαισίων ώστε να καθίσταται εφικτό το πράττειν».

– Θα βοηθήσουν οι αγώνες αυτοί στο να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για τα έσοδα του τουρισμού;

«Είναι σίγουρο ότι αποτελεί πηγή οικονομικού αποτυπώματος και ανάπτυξης προορισμών για ακόμη καλλίτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Ένα μόνο event (από τα εκατοντάδες που δημιουργούνται) μπορεί να έχει έναν κύκλο εργασίας γύρω στα 20 – 100 χιλιάδες ευρώ και είναι δυνατόν να ξοδευτούν από επισκέπτες του προορισμού από 50 χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί κανείς να κάνει την αναγωγή βάσει του αριθμού των εκδηλώσεων».

– Παρατηρήσαμε ότι όπου και αν έγιναν αγώνες το 2020 δεν υπήρχε αύξηση κρουσμάτων ακόμα και 15-20 ημέρες μετά. Μπορεί να αποτελέσει αυτό ένα ακόμα όπλο στα χέρια των διοργανώσεων για επανεκκίνηση της δραστηριότητας;

«Μπορεί να δείξει εμφανώς ότι αυτό που υπόσχονται οι διοργανωτές: σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία, ποιότητα, ασφάλεια, το τηρούν. Ακολούθως, σίγουρα μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά και με περισσότερη προσοχή η υπόθεση των αθλητικών δραστηριοτήτων από απλούς συνωστισμούς ανθρώπων».

– Υπάρχει τρόπος να συσταθεί μια ομάδα που να μπορεί να συζητά με την πολιτική ηγεσία;

«Υπάρχει αρκεί κάποιος να ηγηθεί της συντονισμένης προσπάθειας. Αυτή η πρωτοβουλία σας, είναι μια καλή αρχή. Εμείς είμαστε σε στενή επαφή με τους αρμόδιους φορείς, δεν αρκεί όμως».

– Είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και παράλληλα να κερδηθούν και νέοι αθλούμενοι με το πέρας της πανδημίας;

«Νέοι αθλούμενοι προκύπτουν πάντα κατόπιν τέτοιων κρίσεων. Βέβαια, τέτοιο προηγούμενο δεν έχει υπάρξει ξανά και σίγουρα δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του (εκτιμώ σημαντικές) στον οργανωμένο αθλητισμό/πρωταθλητισμό. Μία παράμετρος ακόμη που είναι σημαντική είναι ο διχασμός των αθλητών/αθλουμένων στο θέμα της απόφασης διεξαγωγής του εμβολίου, το οποίο αν με οποιονδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα τεθεί ως προϋπόθεση συμμετοχής σε μελλοντικούς αγώνες, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει αθλητισμό πολλαπλών ταχυτήτων και αγώνες τύπου “μποϊκοτάζ” όπως έχουμε ζήσει με παλαιούς Ολυμπιακούς αγώνες».

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter