Μητροπολίτες Θράκης: Να διδαχθεί ο Ερντογάν από την συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων

Μητροπολίτες Θράκης: Να διδαχθεί ο Ερντογάν από την συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέσω αυτής καλούν τον κ. Ερντογάν να «διδαχθεί από την συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή». 

Οι τέσσερις μητροπολίτες που την υπογράφουν αναφέρονται και στη θέση του Ταγπί Ερντογάν υπέρ της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ “συνυπογράφουν” την απάντηση που του έδωσε τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Επισημαίνουν επίσης πως «οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι απολαμβάνουν ένα κράτος δικαίου καθώς και όλα εκείνα τα αγαθά του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Όλη η ανακοίνωση:

«Με αίσθημα αγωνίας και ευθύνης, που απορρέει από την ποιμαντική μας συνείδηση και το καθήκον προς την Πατρίδα, είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε με νέα δήλωση σχετικά όχι πλέον με τη δράση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, αλλά με την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, που σήμερα πατά τα χώματα της Θράκης μας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, την παραμονή μόλις της επισκέψεώς του στην Αθήνα, θεωρεί αναχρονιστική την Συνθήκη της Λωζάνης και απροκάλυπτα ζητά την αναθεώρησή της. Η Ελλάδα, ως η ευρωπαϊκή δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, υποστήριξε και υποστηρίζει πάντοτε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν επιδέχεται καμίας αναθεώρησης, επανεξέτασης ή «επικαιροποίησης». Ως εκ τούτου, όπως κατέστησαν απολύτως σαφές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει κανένα αντικείμενο συζήτησης ή διαπραγμάτευσης.

Οι προθέσεις του κ. Ερντογάν είναι πλέον προφανείς. Διατυπώθηκαν εξ’ άλλου χθες ενώπιον του ίδιου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και του Πρωθυπουργού, Εναπόκειται στη δική μας φιλοπατρία το να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που οι καιροί απαιτούν. Οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι απολαμβάνουν ένα κράτος δικαίου καθώς και όλα εκείνα τα αγαθά του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η τοπική Εκκλησία συμπαρίσταται σε όλους τους πολίτες που διαβιούν εντός των ορίων της, ανεξάρτητα από φυλή ή θρησκεία, με όλες τις κοινωνικές της δομές, χωρίς διακρίσεις.

Οι συμπολίτες μας Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης, καυχώνται που ζουν σε μια δημοκρατική χώρα, και κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να άρει την ευρωπαϊκή και δημοκρατική τους προοπτική, επικαλούμενος μεγαλοϊδεατισμούς του παρελθόντος.

Σε κάθε περίπτωση ο λαός με μπροστάρη την Εκκλησία του θα υπερασπιστεί την ειρήνη και την συνύπαρξη όλων μας στη Θράκη, που είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων.

Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να διδαχθεί από τη συνύπαρξη αυτή. Τότε μόνο η επίσκεψή του θα είναι επωφελής για όλους μας. Δυστυχώς, χθες έγινε μια κακή αρχή που ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην συνεχιστεί σήμερα εδώ στη Θράκη.

  • Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ
  • Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
  • Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ
  • Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter