Μητσοτάκηδες – Μαρινάκηδες: Μια φιλία που έχει ριζώσει βαθιά

Μητσοτάκηδες – Μαρινάκηδες: Μια φιλία που έχει ριζώσει βαθιά

Μια φιλία που κρατάει_x000D_
χρόνια. Δύο οικογένειες με ισχυρούς δεσμούς δεκαετιών. Μια οικογενειακή φιλία_x000D_
που μετατράπηκε ακόμη και σε συγγένεια. Κάπως έτσι μπορεί να σκιαγραφηθεί η σχέση δύο εκ των πλέον ισχυρών ονομάτων της Ελλάδας: της οικογένειας Μητσοτάκη και της οικογένειας Μαρινάκη.

Την ώρα που ο εφοπλιστής, ιδιοκτήτης και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ιδιοκτήτης πληθώρας μέσων μαζικής ενημέρωσης Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με την κυβέρνηση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πόσο βαθιές είναι οι ρίζες που τον συνδέουν με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Ρίζες που φθάνουν μια γενιά πίσω.

Η σχέση των δύο πατεράδων

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, πατέρας του Βαγγέλη Μαρινάκη, ήταν ισχυρός εφοπλιστής που επίσης αναμείχθηκε στη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Και αυτό καθώς συμμετείχε στην ενδεκαμελή ομάδα των εφοπλιστών οι οποίοι με πρόεδρο τον Σταύρο Νταϊφά ίδρυσαν την ΠΑΕ Ολυμπιακός το 1979, όταν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έγινε πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Ο πατέρας του Βαγγέλη Μαρινάκη είχε παράλληλα ενεργή πολιτική δράση, ενώ διατηρούσε επιστήθια φιλία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αλλωστε οι δυο τους συνήθιζαν αρκετά συχνά να πίνουν μαζί καφέ. Η φιλία των δύο αντρών, που είχε ξεκινήσει από όταν βρίσκονταν σε νεαρή ηλικία, ήταν τόσο ισχυρή και γνωστή που ακόμη και σήμερα μνημονεύεται από τον Τύπο λόγω των πολιτικών της προεκτάσεων.

Ο Μιλτ. Μαρινάκης υπήρξε για δώδεκα χρόνια (1978-89) δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά και από τα σημαίνοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκείνη την περίοδο. Πρόκειται για ακόμη μια σύνδεση πατέρα και υιού Μαρινάκη, αφού και ο Βαγγ. Μαρινάκης υπήρξε δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά για περίπου τρία χρόνια (2014-17) με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη, προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο Βαγγ. Μαρινάκης παραιτήθηκε από το αξίωμά του λόγω των εκκρεμών δικαστικών του υποθέσεων.

Το 1985 ο Μιλτ. Μαρινάκης κατεβαίνει υποψήφιος στις εθνικές εκλογές με τη ΝΔ, ύστερα από προτροπή του ίδιου του Κων. Μητσοτάκη. Δεν εξελέγη, αλλά κατόρθωσε να μπει στη Βουλή τον επόμενο χρόνο, αντικαθιστώντας τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, που εξελέγη δήμαρχος Πειραιά. Στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1989, όταν σχηματίστηκε οικουμενική κυβέρνηση, ο Μιλτ. Μαρινάκης κατορθώνει να εκλεγεί βουλευτής Α΄ Πειραιά. Στις εκλογές του 1990, στις οποίες ο Κων. Μητσοτάκης σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Μιλτ. Μαρινάκης δεν καταφέρνει να εκλεγεί.

Η κουμπαριά

Τα χρόνια πέρασαν και η φιλία των δυο ισχυρών ανδρών μεταλαμπαδεύτηκε και στα παιδιά τους. Και ας δήλωσε δημοσίως ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι «δεν έχω καμία προσωπική σχέση με τον κ. Μαρινάκη». Πρόκειται για δήλωση που αποτέλεσε μια από τις… συνηθισμένες επικοινωνιακές γκάφες στις οποίες έχει υποπέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού λίγο καιρό μετά η αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής στην ιδιαίτερη σχέση της με τον Βαγγ. Μαρινάκη: «Με έχει παντρέψει ο Μαρινάκης και έχω βαφτίσει τον γιο του».

Ο σύζυγος της Ντ. Μπακογιάννη και κουμπάρος του Βαγγ. Μαρινάκη –από το 1998– Ισίδωρος Κούβελος ασχολείται με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και έχει σφυρηλατήσει στο πέρασμα των χρόνων δυνατή φιλία με τον εφοπλιστή. Μάλιστα, οι εταιρείες των δύο αντρών συστεγάζονται στα ίδια γραφεία στον Πειραιά, γεγονός που είχε αναδείξει το Documento. Προκαλεί ακόμη απορίες βέβαια το γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Βαγγ. Μητσοτάκης αποποιούνται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ τους, την ώρα που οι φιλικές και συγγενικές σχέσεις των δύο οικογενειών δεν κρύβονται…

Κρητικά γλέντια, μαντινάδες και Ολυμπιακός

Οι μαζώξεις που πραγματοποιούσαν οι Κων. Μητσοτάκης και Μιλτ. Μαρινάκης πέρασαν και στην επόμενη γενιά και μετατράπηκαν σε γλέντια με έντονα πολιτικά «μαγειρέματα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, γλέντι που, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα», στήθηκε στο σπίτι του Κρητικού καλλιτέχνη Μανώλη Κονταρού λίγες μέρες μετά το Πάσχα το 2009. Κεντρικά πρόσωπα του τραπεζιού ήταν η Ντ. Μπακογιάννη, ο σύζυγός της και ο Βαγγ. Μαρινάκης. Ηταν η περίοδος που η Ντ. Μπακογιάννη προαλειφόταν για αρχηγός της ΝΔ. Εξού και οι ακόλουθες μαντινάδες που ακούστηκαν στο τραπέζι για την επίτιμη προσκεκλημένη, αλλά μέχρι στιγμής δεν αποδείχθηκαν προφητικές: «Αστέρι της πολιτικής, με δάσκαλο πατέρα, σίγουρο είναι θα γενείς πρωθυπουργός μια μέρα».

Ηταν όμως και η περίοδος που ο Βαγγ. Μαρινάκης είχε αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εξέλιξη που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενδέχεται να επιφύλασσε οφέλη και για τους δύο κουμπάρους: «Η Ντόρα θα επιδιώξει μέσω του κουμπάρου της να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα με τον Ολυμπιακό» έλεγαν διάφοροι. «Μην παραβλέπετε την κίνηση Μαρινάκη και την κουμπαριά του με την Ντόρα που θα θελήσει να βοηθηθεί από αυτό». Πάντως τα κρητικά γλέντια δεν ήταν σπάνια για τους κουμπάρους, ενώ ένα από τα πιο γνωστά από αυτά που στήθηκαν έγινε τον Ιούλιο του 2016 από τον εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter