Μητσοτάκης: 24 δισ. ευρώ για την στήριξη της οικονομίας – Tα μέτρα που ανακοίνωσε

Μητσοτάκης: 24 δισ. ευρώ για την στήριξη της οικονομίας – Tα μέτρα που ανακοίνωσε

Με τις δάφνες της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση στην Βουλή ενώ είπε ότι η κρίση θα είναι επιταχυντής μεταρρυθμίσεων, ενώ για την οικονομία είπε ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη και το κόστος θα το πληρώσουν όλοι.

Στην αρχή προτεραιότητα ήταν η ζωή των Ελλήνων, τώρα είναι η υγεία των πολιτών να επεκταθεί και στην οικονομία. Η επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το θεμέλιο στο οποίο θα στηρίξουμε την ανάταξη της οικονομίας. Όσο σκληρή θα είναι η κρίση τόσο εμφατική θα είναι η ανάπτυξη που θα έλθει αρκεί να υπάρχει σχέδιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολούθως ανακοίνωσε:

α) Το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή της εργασίας τους και τα επιδόματα για τους ανέργους

β) όσοι επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται. Θα υπάρξει ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση. Θα αξιοποιηθεί το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα sur για να στηριχθούν επιχειρήσεις που δεν μπορούν

γ) κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί μέχρι το τέλος του 2020. Θα υπάρξει πρόγραμμα γέφυρα για την στήριξη των δανειοληπτών από το κράτος.

δ) παραμένουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

ε) θα υπάρξει νέα δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται. Επίσης ένα σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

Αυτά τα βήματα, είπε, μας οδηγούν μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα εξασφαλίζονται και οι προϋποθέσεις για το αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και που όπως ανέφερε θα φθάσουν τα 24 δις ευρώ, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τη πρότασή της για εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας.

Η τρικυμία και η ύφεση θα είναι μεγάλη και παγκόσμια είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση με νέα εργαλεία για τις μεταρρυθμίσεις. Οφείλουμε να μοιραστούμε δίκαια το βάρος της κρίσης, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το σύνολο της κοινωνίας πιστεύουν ότι η χώρα κινείται στην σωστή κατεύθυνση και δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με έκκληση προς τον πολιτικό κόσμο να σταματήσει να θέτει το ζήτημα της υποβάθμισης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας κατά το δίμηνο της καραντίνας προαναγγέλλοντας επιστροφή στην κανονικότητα μετά την ψήφιση σήμερα της τελευταίας ΠΝΠ.

Κάνοντας τον απολογισμό του διμήνου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να καταβάλλει οικονομικό κόστος προκειμένου να προστατεύσει την ζωή και τη υγεία των πολιτών. Η επιτυχία στη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα είναι σε ένα βαθμό και το διαβατήριο για την ανάταξη που θα έλθει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μπαίνοντας στα οικονομικά είπε: “το κράτος προχώρησε σε μέτρα 17,5 δις που θα φθάσει τα 24 δις προς δύο κατευθύνσεις: η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας. Το μέλημά μας είναι η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε όχι την αναλογική υποστήριξη των νοικοκυριών αλλά την ίση και οριζόντια υποστήριξη που ευνοεί τους πιο αδύναμους. Όλοι πριμοδοτούνται με 800 ευρώ και οι ασφαλιστικές τους εισφορές καλύπτονται από το κράτος. Σε ότι αφορά της επιχειρήσεις 10 δις ευρώ κατευθύνονται προς την ρευστότητά τους. Επίσης θα υπάρξουν δάνεια 7,5 δις προς επιχειρήσεις. Ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν στο πρώτο τετράμηνο ο καλύτερος των τελευταίων ετών. Το δημόσιο κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες μέχρι 30.000 ευρώ. Όπως γίνεται σαφές πρόκειται για ένα συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που απλώνουν μία ομπρέλα προστασίας επάνω από τη εργασία και την επιχειρηματικότητα. Παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας και εντάχθηκαν σε προγράμματα οι πλέον αδύναμοι.

Αναφέρθηκε στον τομέα της υγείας λέγοντας ότι “υπάρχει και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υγείας, οι κλίνες ΜΕΘ από 565 έγιναν 1015 ενώ εγκρίθηκαν 5000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και εγκρίθηκαν 3.000 προσλήψεις στο πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι”. Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσει τους ιδιώτες για τις δωρεές τους.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις προτάσεις της λέγοντας ότι “ποτίζετε το λεφτόδεντρο που μαράθηκε το 2015. Αυτά περί εμπροσφοβαρών ενισχύσεων, στερούν αποθέματα ρευστότητας από μία νέα έξαρση της επιδημίας ενώ εμποδίζουν την πρόσβαση στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο”.

Αναφέρθηκε στο “περίφημο μαξιλάρι” είπε ότι ως προς την ρητορική του διάσταση δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί επάνω του η κοινή γνώμη. Το ερώτημα είναι αν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα είναι μας ζητούν να ακουμπήσουμε αυτό το απόθεμα. Δεχθήκαμε μία επίθεση και η οικονομία δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα. Η κυβέρνηση κατάφερε να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και τα μέτρα επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει. 

«Δεν γνωρίζουμε πόση θα είναι η ύφεση το 2020»

Στην επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αφιερωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της η δευτερολογία πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή.

“Ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα νομίζω ότι το σύνθημά του είναι “Μένουμε ίδιοι”, αυτός είναι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που μένει ίδιο και δεν αλλάζει”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Καταλόγισε στον πολιτικό του αντίπαλο ότι δεν αναγνώρισε τα όσα έγιναν το τελευταίο δίμηνο και με αυτή την συμπεριφορά μικραίνει όχι την κυβέρνηση αλλά την χώρα. Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε “Χρησιμοποιήσατε τον όρο “αυτονόητο” για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και αποδώσατε τα εύσημα στον ελληνικό λαό. Είμαι ο πρώτος που πρώτα από όλα αποδίδω τα εύσημα στον ελληνικό λαό. Όμως τίποτε δεν ήταν αυτονόητο, δεν ήταν αυτονόητο ότι πήραμε εγκαίρως τις αποφάσεις να κλείσουμε σχολεία και οικοδομήσαμε ένα ενιαίο μήνυμα το οποίο άκουσαν οι πολίτες. Δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στη κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα…Και αν συγκρίνετε την Ελλάδα με άλλες χώρες όπως η Ισπανία καθυστέρησαν στην λήψη αποφάσεων”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι αυτό που λέγεται στην κοινωνία είναι “τι θα γινόταν αν…”, (εννοώντας τι θα γινόταν αν θα ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ), ευτυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ).

Για τις αιτιάσεις όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος όπως πχ για την χρήση της μάσκας ή τα τεστ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε τις συστάσεις των ειδικών που όμως μπορεί και να αλλάζουν όπως αλλάζουν και οι επιστημονικές εκτιμήσεις. Οι μάσκες είναι απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Όσο για την διατίμηση που ζήτησε η Φώφη Γεννηματά, είπε ότι η αγορά θα λύσει το πρόβλημα όπως έγινε και με τα αντισηπτικά. Αν υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδιας θα το επανεξετάσουμε.

Για τα σχολεία είπε ότι κάποια μέσα ενημέρωσης που είναι κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργούν φόβο. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που συντρέχουν υπέρ του ανοίγματος των σχολείων. Έχει αλλάξει η επιστημονική άποψη για το ότι τα παιδιά είναι “επιδημιολογικές βόμβες”. Προχωρούμε στο άνοιγμα έχοντας εξασφαλίσει μικρότερο συγχρωτισμό. Ανέφερε ακόμη ότι τα κλειστά σχολεία εντείνουν τις ανισότητες.

Σημείωσε δε ότι είναι κατάκτηση για την χώρα ότι μετά από πολλά χρόνια έχουμε θετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Απαντώντας στον Γιανη Βαρουφάκη είπε ότι δεν ξέρουμε πόση θα είναι η ύφεση, γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση, πόση θα είναι η επίπτωση στον τουρισμό, αν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της επιδημίας από τον Σεπτέμβριο. Η δουλειά μας είναι να μετριάσουμε την ύφεση του 2020 και το 2021 να έχουμε μία γενναία ανάπτυξη στο ΑΕΠ. Εμείς έχουμε στηρίξει την κοινωνία και την απασχόληση, προτείναμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένο και κοστολογημένο. Τέλος ανέφερε ότι “Το δίδυμο Τσίπρα-Βαρουφάκη αποδείχθηκε καταστροφικό για την χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015”.

Αναφέρθηκε στα voucher είπε ότι εδώ είμαστε ερχόμαστε στην Βουλή για να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας όταν χρειάζεται. Εμείς πήραμε πίσω το πρόγραμμα γιατί δεν εξυπηρετούσε τον σκοπό της κατάρτισης των επιστημόνων. Όσο για την αγορά των ΚΕΚ αυτή είναι και δεν την δημιουργήσαμε εμείς, τα βρήκαμε τα ΚΕΚ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter