Μητσοτάκης – Βερολίνο: Οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020 ενδεχομένως να μην μπορεί να επιτευχθούν

Μητσοτάκης – Βερολίνο: Οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020 ενδεχομένως να μην μπορεί να επιτευχθούν

Το μεταναστευτικό και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα αποτελέσουν κεντρικά σημεία της ατζέντας της συνάντησης που έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βερολίνο.

Νωρίτερα μιλώντας στο συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης  και πρόσθεσε πως τα νέα προβλήματα την οδηγούν να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές, παράλληλα ωστόσο επεσήμανε πως είναι πιθανόν οι φετεινή δημοσιονομικοί στόχοι να μην μπορούν να επιτευχθούν.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό με την παρούσα κρίση των σχέσεων με την Τουρκία, επανέλαβε για «ασύμμετρη απειλή»:

«Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν.

Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άγγελα (Μέρκελ) τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:

«Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.

Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιδημία του κορονοϊού και στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα, λέγοντας πως στη χώρα μας μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχουμε ακόμη απώλεια, και σημείωσε πως είναι επιδημία που εξαπλώνεται γρήγορα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως να μην μπορεί να επιτευχθούν. Θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εδώ βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα», τόνισε και προσέθεσε: «Καθώς η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ φέτος, προσβλέπουμε και στην παρουσία της καγκελαρίου στην Έκθεση, να έχουμε την ευκαιρία να την εγκαινιάσουμε από κοινού».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter