Μητσοτάκης: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε απόφαση για lockdown

Μητσοτάκης: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε απόφαση για lockdown

Στην δραματική αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα απέδωσε την απόφαση για το καθολικό lockdown ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξήγησε ότι για λόγους που δεν είναι βέβαιο ότι κατανοούμε υπήρξε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και πρόσθεσε ότι «προτίμησα να ακούσω τις εισηγήσεις των ειδικών και να πάρω τα μέτρα πριν κοκκινίσει όλη η χώρα και η πίεση στο σύστημα Υγείας γίνει αφόρητη… Δεν είχα το περιθώριο να περιμένω έναν μήνα ακόμη».

Επ’ αυτού ο Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε ότι «και εμείς είδαμε με έκπληξη αυτή την αύξηση των κρουσμάτων» και πρόσθεσε ότι ερευνούν οι επιστήμονες αν κάποια μετάλλαξη έχει αυξήσει την μεταδοτικότητα του ιού. Σημείωσε ότι η απόφαση για lockdown είναι αυστηρή αλλά με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων. Εκτιμούμε ότι τρεις εβδομάδες θα είναι αρκετές, μετά θα υπάρξει άνοιγμα της οικονομίας σταδιακά. Ο κ. Τσιόδρας με τη σειρά του είπε ότι έχουμε μαθηματικές εκτιμήσεις με πραγματικά δεδομένα ώστε πλέον να μπορούμε να υπολογίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια. 

Για το εμβόλιο όταν έλθει είπε ότι «εγώ πρώτος και ο κ. Τσιόδρας έχουμε πει ότι πρώτοι θα κάνουμε το εμβόλιο για να πείσουμε τους δύσπιστους πολίτες. Εκπονούμε σχέδιο εμβολιασμού, θα υπάρχουν κέντρα μαζικού εμβολιασμού». Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι μεγάλα επιστημονικά κέντρα επεξεργάζονται τρία εμβόλια που έχουν περάσει την φάση ένα και δύο. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα και θα υπάρξει ιεράρχηση στις κοινωνικές ομάδες που θα εμβολιαστούν. «Θεωρώ ότι η προσπάθεια για το εμβόλιο θα περπατήσει» είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.

Απέδωσε ευθύνες στους πολίτες που δεν ανταποκρίθηκαν στις συστάσεις και στα αρχικά μέτρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν τώρα. Είπε ακόμη ότι «υπάρχουν οι ψεκασμένοι καθώς και εκείνοι που έχουν αγωνία και ερωτήσεις». Πρόσθεσε ότι «ξέρω πόσο κουρασμένη είναι η κοινωνία. Είναι όμως η μεγαλύτερη κρίση της δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η επιστήμη θα ανακαλύψει σύντομα το εμβόλιο.

Σε ερώτηση για τις κυβερνητικές ευθύνες είπε ότι «υπάρχει και ατομική και συλλογική ευθύνη και κυβερνητική. Προφανώς έχουν γίνει λάθη, τα έχουμε αναγνωρίσει και έχουμε σπεύσει να τα διορθώσουμε. Είπε ότι αν γύριζε το ρολόι πίσω θα έπαιρνε πιο γρήγορα τις αποφάσεις για την Θεσσαλονίκη. Η κριτική από την αντιπολίτευση είναι ανυπόστατη…Πχ για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενισχύσαμε τα μέσα όπως μας είπαν οι ειδικοί, κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Τα μέσα όμως είναι ακριβώς μαζικής μεταφοράς, παντού στον κόσμο στις ώρες αιχμής υπάρχει συνωστισμός… Το λάθος μας ήταν ο συνολικός εφησυχασμός μετά το πρώτο lockdown καθώς θέλαμε να πιστεύουμε ότι τελείωσε]. Προειδοποίησε ότι μετά το δεύτερο lockdown δεν θα επιτρέψει χαλάρωση.

Σε ερώτηση για τις αντοχές και την ενίσχυση του ΕΣΥ εμφανίστηκε καθησυχαστικός και είπε ότι «το ΕΣΥ θα αντέξει καθώς έχουν γίνει αυτά που θα έπρεπε να γίνουν».

Για τα οικονομικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα έχει πυρομαχικά, έχει δανειστεί με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ανταποκριθούν στις ανάγκες για ενίσχυση των χωρών. Θα υπάρξουν ειδικές μέριμνες για κλάδους εργαζομένων σε κρίσιμα επαγγέλματα, όπως για το μάζεμα της ελιάς.

Κλείνοντας είπε ότι «έχουμε έναν πόλεμο μπροστά μας, με αυτό τον στρατό θα πολεμήσουμε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter