Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Νομικά άκυρη η Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Νομικά άκυρη η Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης

Η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη συζήτηθηκε στην συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά την συνάντηση που διήρκεσε μια ώρα και 35 λεπτά, ο πρωθυπουργός, δήλωσε: «Έθεσε στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας”. αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Οι ίδιες πηγές διέψευδαν, πληροφορίες που μετέδιδαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο κ. Ερντογάν παρουσίασε το περιεχόμενο της Συμφωνίας. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό και ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη: “Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση”.

Στη συνάντηση, από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter